Wel Kögel-trailer in Nordrhein-Westfalen?

Volgens TLN oveweegt de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen om de langere Euro trailer van Kögel toe te staan. Een standpunt dat TLN begrijpelijkerwijs verrast, omdat Noordrijn-Westfalen (NRW) een van de deelstaten is, die fel gekant zijn tegen het toelaten van LZV op hun wegen.

Nederlandse vervoerders die in het Duitse plaatsje Herongen moeten lossen, kunnen dat alleen doen met conventionele combinaties, niet met LZV, ondanks dat er sprake is van een zeer geringe afstand die op Duits grondgebied gereden moet woerden. Bij de grens bij Venlo moeten LZV dus worden gesplitst, om de laatste paar kilometer niet in de problemen te komen met de wetgeving. Het absurde van deze situatie, maakt op de deelregering geen indruk.

Des te vreemder dus, dat men wel geneigd is mee te gaan in een mogelijke landelijke proef met trailers die geen 13,60 meter, maar 14,90 meter lang zijn. Ook dit scheelt in efficiency, maar het heeft ook technische nadelen met betrekking tot aslasten. TLN zegt het standpunt van NRW te betreuren en vindt het jammer dat de regering ondanks herhaalde pogingen niet bereid is haar om ook alsnog LZV of ecocombi toe te laten. Het besluit om nu wel proeven toe te staan met langere trailers komt daarom vreemd over, zegt TLN.

Ondanks de weigering van een aantal deelstaten verloopt de op 1 januari 2012 in Duitsland gestarte proef met lange combinaties voorspoedig, zegt TLN. Er zijn inmiddels 42 bedrijven die met 112 ecocombi’s aan de proef deelnemen. De proef loopt nog tot 2016.

DEEL HET