Denemarken staat langere trailers toe

Denemarken staat vanaf begin dit jaar langere trailers toe. In navolging van Duitsland worden 14,90 meter lange opleggers voortaan toegestaan. Tegelijkertijd gaan de maximum gewichten voor veel voertuigen in Denemarken omhoog.

De 14,90 meter lange trailers, ooit een initiatief van Krone, rijden in Duitsland in als LZV, maar dan zonder een aantal beperkingen. De chauffeur moet wel een certificaat hebben, maar ze mogen overal rijden waar normale trucks ook mogen komen. Dit in tegenstelling tot de 25,25 meter lange LZV combinaties. 

De extra lengte in de 14,90 oplegger is goed voor vier extra Europallets. Net als de Duitse lange opleggers mogen de Deense ook alleen nationaal rijden, al zal grensoverschrijdend vervoer tussen die twee landen in de praktijk ook voor gaan komen. 

Denemarken heeft met deze toelating de maximale afmetingen voor trekker- opleggercombinaties verruimd naar 17,88 meter. Met een meeneemheftruck mag dat maximaal 18,50 meter worden. Bij de inzet van een trekker met een cabine die voldoet aan de nieuwe EU richtlijn voor stroomlijn mag de combinatie nog langer zijn, mits de EU regels voor de bestreken baan niet overschreden worden. Een andere typische Deense regel is dat de maximale hoogte 410 centimeter bedraagt.

Hogere gewichten

Denemarken staat voor een drie- assige truck met een drie- assige aanhangwagen totaalgewichten tot 53 ton toe. Met een as meer mag dat zelfs 56 ton zijn.

 

DEEL HET