EU wil meer ruimte voor de LZV

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe richtlijn voor maten en gewichten in Europa, waarin de LZV meer ruimte moet krijgen. Het voorstel wordt op 21 juni gepubliceerd en zou grensoverschrijdend verkeer in heel Europa moeten regelen.

Walter Götz, kabinetschef van EU- vervoerscommissaris Adina Valean maakte dit bekend op de Clean Energy Summit in Brussel. ,,We moeten beter gebruik maken van modulaire systemen zoals de LZV in het grensoverschrijdend vervoer’’ aldus Götz. De EU heeft eerder al een publieke raadpleging gehouden over het toestaan van LZV combinaties tussen de Europese landen, en over welke gewichten het dan zou moeten gaan.

,,Lange vrachtwagens zijn voor mij een antwoord op de uitdaging om het wegvervoer milieuvriendelijker te maken en om het chauffeurstekort aan te pakken’’ aldus Götz.

Wat de herziene richtlijn precies gaat inhouden is nog onduidelijk, aangezien er veel verschillen zijn in de LZV wetgeving van de verschillende landen. Zo houdt Duitsland nog steeds vast aan een totaalgewicht van 40 ton en staat een land als Denemarken geen sturende assen toe. Ook de in Duitsland toegestane extra lange oplegger van 15 meter is zo’n apart geval, want die mag alleen in Duitsland op de weg.

Duidelijkheid over de configuraties en een Europese harmonisatie van 60 tons LZV combinaties zou de mooiste oplossing zijn, maar daar zijn we nog lang niet.

DEEL HET