LoadLok: Lading zekeren vraagt bewustere informatiestroom

Nu sinds vorig jaar het zekeren van lading voor alle Europese landen vastligt in de norm EN 12195-1 is het moment daar om van deugdelijk lading zekeren een gewoonte maken, zegt LoadLok. Dat begint al op de planning. 

In Nederland was er al sinds lange tijd een wetgeving die je verplichtte de lading goed te zekeren en erop toe te zien dat die niet kan afvallen bij het nemen van een bocht of bij het maken van een  noodstop. Echter werd er niet beschreven aan welke krachten lading  onderhevig was en viel niet direct te bepalen hoeveel ladingzekeringsproducten je nodig hebt. Welke krachten en hoeveel middelen je nodig hebt staat in de Europese richtlijn EN-12195. Die is onderdeel van de EU richtlijn 2014/47/EU. Deze richtlijn is door alle lidstaten aangenomen, en van kracht sinds 25 mei 2018.

EN-12195-1 en -2

De richtlijn EN-12195 bestaat uit meerdere delen en is sinds mei 2018 officieel van kracht. In de EN-12195-1 worden lading vastzetvoorzieningen beschreven van wegvoertuigen en hoe alle krachten berekend worden. Dit kun je mooi ophalen wanneer je een Code 95 dagje volgt. In deel 2 worden span- of sjorbanden beschreven en de eisen waar die aan moeten voldoen en in een derde toegevoegde deel staan de sjorkettingen voor het echte zware werk beschreven. Volgens LoadLok houden ook de Duitsers zich keurig aan deze richtlijn en niet meer alleen aan VDI 2700, wat kort geleden nog gold als norm. "De Getränke norm valt onder VDI-2700", legt specialist Jaap Heinsius van LoadLok uit. "De norm van Daimler is een aanvulling voor alle wegvervoer rond dit concern, maar hanteert als basis ook de EN-norm."

 XLS

Veel trailers in Nederland zijn van Duitse makelij. Daar zit dan meestal een DIN-EN 12642 XL certificaat op. Dat zegt iets over de mate waarin de opbouw van de trailer zijwaartse krachten op kan vangen. Het is de hoogste normering voor een traileropbouw. Nieuw is nu de XLS trailer. Daarbij is het zeil structureel sterker en veiliger. Horizontale planken, of ze nu van aluminium of van hout zijn in rongen ontbreken. De zeilen hebben verticale planken die afzonderlijk in het zeil gestoken zitten, in een soort van tunnel. De zeilen hebben een hele lange spanband over de volledige laadlengte en een ratel, om die lange 'riem' of spanband goed aan te halen. Volgens Jaap Heinsius van LoadLok, is dit ontwerp ontstaan bij een van zijn grote klanten. "Die vervoeren onder andere autobanden. Deze banden worden op een speciale manier geladen, waardoor ze als het ware in elkaar grijpen. Maar gebleken is dat wanneer je met normale zeilentrailers werkt, de zeilen toch 'bol' gaan staan. Met een XLS trailer staan de zeilen als het ware naar binnen. Eenmaal geladen staan de zeilen precies keurig recht."  Heinsius legt uit dat trailers voorzien van zulke zeilen ook in andere disciplines van het wegvervoer toegepast worden. "De chauffeur hoeft niet meer te klauteren, kan dus ook niet meer vallen. De klant riskeert geen ongevallen meer op zijn terrein en de laad- en lostijden worden verkort. Dat geldt ook voor onze Rola-Safe en Rola-Plank oplossingen."

Spanbanden

Wanneer we het over spanbanden gaan hebben, komt Jaap Heinsius pas goed op dreef. Hij legt uit dat er spanbanden zijn die extra versterkt zijn aan de randen en dat er exemplaren zijn die extra waterbestendig zijn. Hij vindt hierbij natuurlijk met name de Duitse handhavers aan zijn kant. "Die letten meer op ladingzekering dan politie- en inspectiediensten uit andere landen." Maar wat raadt Heinsius aan om op te letten bij spanbanden? "In de eerste plaats of er een label aan zit. Is dat verdwenen en ze houden je aan, dan heb je echt een probleem. Op dat label staan drie afkortingen die van belang zijn: SHF, STF en LC. SHF staat voor 'Standard Hand Force' de tweede voor 'Standard Tension Force' en de derde is 'Lashing Capacity'. "Inspectiediensten letten vooral op rafels, brandplekken en insnijdingen aan spanbanden en of ze kwetsbaar zijn geworden", zegt Heinsius. Hij legt uit dat er bij inspecties ook apparaten zijn die bij aangebrachte spanbanden kunnen meten wat de voorspankrachten zijn geweest. "Het laat zien dat handhavers serieus werk maken van ladingzekering. Het vergt niet te veel moeite om problemen met handhavers voor te zijn."

Criminaliteit

Bij LoadLok maken ze inmiddels 20.000 spanbanden per week, en het bedrijf voert zelf testen uit om te kijken of de kwaliteitsnormen gehaald worden. Daarnaast voeren ook de Duitse TÜV en GS zulke tests uit. In 2012 nam LoadLok Roland over, van oorsprong ook al een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in schuifzeilen en daken voor schuifzeiltrailers, bulktrailers en kippers. Het blijkt dat zeilen met anti-diefstalvoorzieningen, die zijn versterkt met staaldraden om insnijden door criminelen of migranten te voorkomen, steeds meer verkocht worden. "Ook versterkte daken zijn steeds meer gewild. Bij spanbanden wil een klant nog wel eens zuinig doen en een ander merk kopen, maar bij de trailer zien we meer dat men bereid is om trailer en lading beter te beschermen."

 

DEEL HET