Roland: “XLS veiliger en zekerder dan een Code XL-trailer”

Samen met Ewals Cargo Care heeft zeilenfabrikant Roland een unieke (intermodale) schuifzeiloplossing ontwikkeld voor multifunctioneel gebruik. XLS, zoals zij hun gepatenteerde oplossing noemen, is een upgrade op basis van een EN 12642 Code XL Trailer. Verschillende toonaangevende bedrijven in de transportsector zoals Ewals Cargo Care en Arcese,  hebben de XLS gestandaardiseerd voor hun vloot (meer dan 4000 voertuigen in totaal). Dit stelt hen in staat om elk voertuig naar iedere locatie te sturen, aangezien ze multifunctioneel inzetbaar zijn - geschikt voor het vervoer van elke soort lading.

De huidige XL gecertificeerde trailer (EN 12642 XL) voldoet niet aan de eisen voor specifieke industrieën waar de lading de neiging heeft om uit te puilen tijdens het transport over de weg, per spoor of met een shortsea ferry. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervoer van autobanden. “De XLS-oplossing van Roland heeft alle kenmerken van een conventioneel schuifzeil en daarnaast is de unieke Mega Huckepack XLS een structureel sterkere en veiligere trailer om lading zoals banden, bulkzakken en andere losse producten te vervoeren. De XLS oplossing is ook geschikt voor industrieën zoals de Automotive, Hoogwaardige goederen, Beauty & Care producten, Meubels en Luchtvracht. De XLS oplossing biedt daarvoor grote voordelen bij het maximaliseren van het laadvermogen - en het verminderen van het risico op schade. Voor deelladingen kan een TÜV gecertificeerd XLS SafetyNet worden gebruikt voor ladingzekering”, aldus Roland.

Aluminium planken

Het schuifzeil is voorzien van geïntegreerde verticale aluminium planken en is een vitaal onderdeel geworden van de totale voertuigconstructie, geschikt voor het vastzetten van lading. In feite zijn er in het gehele voertuig geen losse onderdelen, zegt Roland. Dit heeft volgens het bedrijf verschillende voordelen: Het neutraliseert het risico dat de chauffeur niet kan laden door het ontbreken van horizontale planken; Het XL-certificaat is altijd geldig (er ontbreken geen onderdelen); Er kunnen geen ongelukken gebeuren bij het verwijderen van planken op hoogte; Het niet hoeven verwijderen en opnieuw plaatsen van de horizontale planken verhoogt de efficiëntie met 20-40 minuten per stop, zegt Roland.

Gecertificeerd

Voorheen werden trailers met slechts een kleine deuk of bobbel in het zeil door spoorwegexploitanten meestal afgewezen. Die oneffenheden konden een vroeg teken zijn van een uitpuilende lading en dus een risico voor het spoorverkeer. Niet alle oneffenheden wijzen op problemen met de lading. Goederen kunnen volgens Roland perfect zijn vastgezet terwijl een ratel van een spanband lichtjes tegen het zeil duwt, waardoor die van buitenaf zichtbaar wordt. Dergelijke en soortgelijke gevallen hebben helaas geleid tot afkeuring van de trailer. Begrijpelijk - spoorwegexploitanten nemen immers "liever het zekere voor het onzekere" - maar vaak onnodig met ontevreden klanten als gevolg.

Met de XLS oplossing behoort dit probleem nu tot het verleden, aldus Roland. De UIC (International Union of Railway) heeft trailerconstructies gedocumenteerd die zijn uitgerust voor ladingen die de neiging hebben zich te zetten en uit te puilen binnen het IRS (International Railway Solutions) kader. Dergelijke ladingen (zoals: banden, balen hooi of stro, grote zakken granulaat enz.) kunnen veilig tegen de zijkanten van de oplegger leunen. Het schuifzeil, dat vóór het laden naar binnen op spanning wordt gebracht, zorgt ervoor dat de oplegger de wettelijk toegestane breedte niet overschrijdt - ongeacht de lading.

Tachtig kilo lichter

Sean Spelman (Product & Technology Cargo Control Company) zegt: "Het is onze missie ‘to improve how the world moves cargo’. De XLS-oplossing, die we in nauwe samenwerking met Ewals Cargo Care hebben ontwikkeld, is ons boegbeeld als het gaat om ladingzekering met een schuifzeil. Met de recente updates zijn we erin geslaagd het gewicht met meer dan 80 kg te verminderen. Dit resulteert in lagere kosten, een meer ergonomische bediening, hoger laadvermogen en dus meer efficiëntie voor de eindgebruiker. Deze oplossing is getest en gecertificeerd door de Duitse TÜV en UCI." Sean vervolgt: "Wij investeren voortdurend in de ontwikkeling van de XLS om onze positie in de markt te behouden."

DEEL HET