ING signaleert overcapaciteit in trailerpark

ING Bank heeft met begrijpelijke vertraging de assetvisie gepubliceerd over de truck- en trailermarkt. De sectoreconomen van de bank verwachten dat de truckmarkt met 33% zal dalen tot zo’n 10.400 stuks. De trailerverkoop daalde al in 2019 met 11%, maar zal nu nog eens 35% terugvallen, verwacht ING.

Opvallend hierbij is dat er sprake is van overcapaciteit in het trailerpark. In de afgelopen vijf jaar is het trailerpark met ruim 20% veel sneller gegroeid dan de vervoersprestatie. Al aan het begin van dit jaar zijn er meer trailers geschorst. Dat aantal lag al op 6.000 en is nu volgens de bank gestegen naar 7500. “Dus ook voor de coronacrisis was er al sprake van overcapaciteit”, aldus de bank. Vanwege de lage prijzen in de tweedehandsmarkt zetten fleetowners het surplus aan trailers liever tijdelijk stil, dan dat ze ze meteen verkopen. Daardoor ontstaat weer flexibiliteit die straks bij een mogelijke no-deal Brexit nog van pas kan komen, zegt ING. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse trailers zakte begin dit jaar naar iets onder de 8,5 jaar, aldus de bank.

Na de terugval van 35%, verwacht ING dat de markt voor trailers in 2021 toch weer iets zal aantrekken. Een verschil met de crisis van 2009 is dat de fabrikanten dit keer geen grote voorraden nieuw gebouwde, onverkochte trailers hebben staan.

DEEL HET