ING verwacht verdere groei van trailerverkopen

Uit cijfers verzameld door de sectoreconomen van ING Bank blijkt dat de trailermarkt in ons land dit jaar met zeker tien procent zal groeien. Het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de groei al zeven procent.

Tijdens de pandemie zetten veel vervoerders hun trailers tijdelijk stil door ze te schorsen. Volgens ING gebeurde dit vorig jaar met tot wel vijf procent van het trailerpark in ons land. De terugval van trailerverkopen bedroeg toch nog een kwart in 2020. Dat was duidelijk minder terugval dan de truckverkopen, die met een derde daalden. Volgens ING komt dit doordat al in het laatste kwartaal van 2019 de trailerverkopen flink daalden. De bank stelt verder dat een grote partij als TIP bleef investeren in nieuw materieel.

De bank heeft vertrouwen dat de verkopen blijven groeien dit jaar, ook al zijn ook in trailerland de levertijden fors opgelopen. “Veel voor de zomer geplaatste orders worden dit jaar naar verwachting al niet meer geleverd. Dit geldt ook voor standaard trailers en dat is ongekend,” aldus ING.  Fabrikanten willen graag produceren, maar de economen van ING hoorden van hun bronnen dat er een tekort is aan banden, assen, verlichting en staal.

Marktaandelen

In 2020 is Krone erin geslaagd het marktaandeel verder te vergroten, naar 24%. Schmitz leverde volgens de bank juist in en staat op 18%. Kässbohrer, Kögel en Pacton wonnen een procent, maar bij Van Hool en D-Tec ging het juist minder. Nooteboom consolideerde en Van de Peet en Veldhuizen zetten wat meer af.   

DEEL HET