ING: Nederlandse trailerpark fors gegroeid in 2021

Het Nederlandse trailerpark is in 2021 met zo’n 4% weer fors gegroeid naar 188.000, waarvan ruim 167.000 opleggers. Groei vindt uitsluitend nog plaats bij de flexibelere opleggers, het aanhangwagenpark is al geruime tijd stabiel op 11.000.

De oorzaken van de groei liggen volgens de ING-economen in afgenomen voorspelbaarheid in leveringsketens waarvan Brexit een typisch voorbeeld is. Daardoor worden opleggers vaker alvast bij klanten voor het dock gezet. Intussen is de bezettingsgraad van huurtrailers onverminderd hoog.

Hoge grondstofprijzen

Trailerbouwers hebben meer last van hoge grondstofprijzen dan truckbouwers, zegt ING, gezien de hoeveelheden verwerkt staal , aluminium en hardhout. “Trailerbouwers hebben ook te maken met het probleem dat ze nauwelijks een prijs kunnen garanderen. Door de oorlog in Oekraïne zijn bijvoorbeeld vloerplaten (hout, staal) veel duurder geworden. Te bestellen standaard schuifzeiltrailers zijn in het algemeen tot 25-30% in prijs opgelopen en een vergelijkbare stijging geldt ook voor andere trailertypen,” aldus het rapport.

Grote klanten beleverd

Dat in Nederland de trailerregistraties desondanks duidelijk hoger uitpakken is het gevolg van leveringen aan enkele grote partijen. De teller kwam dik 30% hoger uit dan in 2020, aldus ING. De Nederlandse trailermarkt deed het daarom ook een stuk beter dan bijvoorbeeld de Franse en de Duitse markt.

Minder schuifzeiltrailers

Volgens ING verandert de vraag naar trailers. Vanwege strengere veiligheidseisen en als gevolg van e-commerce zijn kastentrailers meer in trek dan schuifzeiltrailers. In 2014 was nog bijna een op de twee nieuwe trailers een schuifzeiltrailer, dat was in 2019 teruggezakt naar één op de drie en blijft sindsdien rond dat niveau hangen. Tegelijkertijd steeg het aandeel gesloten trailers (inclusief koeltrailers) naar ruim 36%.

Economische onzekerheid  

De oorlog in Oekraïne alsmede de onzekerheid rond grondstoffenprijzen maken dat fleetowners voorzichtiger worden met het plaatsen van nieuwe orders. Dit zal ertoe leiden dat met bestaand materieel, ook trekkend, langer doorgereden gaat worden.

DEEL HET