‘Oppassen voor een recessie’

Sinds we als redactie overal horen van prijsverhogingen, hebben we een rondje geïnformeerd bij relaties. Daaruit blijkt dat de markt tegen wil en dank aan een soort van reshuffle bezig is. “Als dit tot de zomer doorgaat, verwacht ik heel veel annuleringen waardoor de levertijden korter worden en klanten bij het horen van de nieuwe, veel hogere prijs take it or leave it krijgen te horen.”

In de week voor Pasen werd Trailertotaal.nl gebeld door een gerenommeerde trailerbouwer die in korte tijd een aantal forse prijsverhogingen opsomde. “Assen, achterdeuren, aluminium, koelmachines, de prijzen gaan in hoog tempo omhoog. In een tempo zoals we dat nog nooit eerder hebben gezien.”

Uiteraard heeft de redactie verificatie gezocht op de gang van zaken. Daaruit komt het beeld naar voren van bedrijven die elkaar met grote regelmaat bellen en op de hoogte houden van wat er zich afspeelt. Een oorzaak die eruit springt is de continue stijging van grondstoffen in de wereld. Denk daarbij aan staal, aluminium en hout, zoals bekend noodzakelijke ingrediënten in de hedendaagse trailerbouw. Aluminium vormt het belangrijkste ingrediënt van lichtmetalen wielen en ook daarvan stijgen de prijzen naar niveaus waardoor ze bij wijze van spreken onverkoopbaar zijn geworden. Ook andere componenten van trailers zijn sterk in prijs gestegen, waarbij de prijzen vaak maandelijks verhoogd worden.

Annuleren dan maar?

Het kan ertoe leiden, vertrouwt Jan Boer van IMS Group ons toe, dat betrokkenen in de keten hun orders mogelijk zullen gaan annuleren. Dat leidt weer tot een afname van levertijden en vervolgens kunnen nieuwe bestellingen worden geplaatst tegen beduidend hogere prijzen. Een ander effect zal zijn dat met bestaand materieel langer doorgereden wordt. Dat een en ander een mogelijke recessie in de hand kan werken, moge duidelijk zijn. Gelukkig zijn onze orderboeken nog goed gevuld en kunnen wij voor onze stuursystemen nog steeds korte levertijden hanteren,” aldus Jan Boer.

Oorlog een onzekere factor  

De gang van zaken in Oekraïne is een niet te onderschatten risico, zegt Jan Boer. ‘Wat als Oekraïne snel bij de EU komt? Hoe reageert Turkije dat al zo lang bij de EU wilde? Wat gebeurt er als de situatie in Oekraïne verder escaleert? Niemand in dit deel van de wereld is op wat voor manier dan ook ingesteld op oorlog, ook onze krijgsmacht niet, hoe gek dat ook klinkt.”

Rigoureus

Het valt op, dat bedrijven geen speelruimte meer bieden. Het is take it or leave it, dit is de prijs, wij kunnen er verder ook niks aan doen. Diezelfde houding zien we bij steeds meer bedrijven, ook in de truckwereld. Topman Bruno Blin van Renault Trucks zei dat hij geen voorspelling kan geven van de Europese truckmarkt in 2022. “De huidige productie representeert niet wat de vraag is,” aldus Blin. “Maar we verwachten dat de markt dit jaar niet veel zal verschillen van die van 2021.”  Ook voor Renault Trucks zijn er toeleveringsproblemen. “Maar wij streven ernaar, en dat is tot nu toe nog steeds gelukt, om de onderdelenstroom naar onze dealers en klanten op gang te houden. Daar hecht ik grote waarde aan. Onze klanten kunnen blijven doorrijden.”

DAF produceert door

“Wij zijn altijd blijven produceren en we hebben steeds orders genoteerd. Je moet die onderdelentekorten in het juiste perspectief zien: Meestal gaat het om niet meer dan één à twee leveranciers. Moet je daar dan je eigen fabrieken voor stil leggen en de talrijke andere toeleveranciers de wacht aanzeggen? Wij vonden van niet.” Ondanks de perikelen, rapporteert DAF een groei van de afzet in 2021. Het bedrijf droeg met 5,7 miljard omzet bij aan de Paccar Groep en realiseerde dit door ‘plusminus’ 60.000 trucks af te zetten. Volgens DAF is dit tien procent meer dan een jaar eerder.

DEEL HET