Levertijden bij trailerfabrikanten lopen flink op

Wie nu een nieuwe trailer bestelt, moet er mee rekenen dat de kans klein is, dat die voor de zomervakantie nog geleverd wordt, blijkt uit een rondgang langs enkele fabrikanten. Complicerende factoren zijn dat er een gebrek is aan onderdelen en aan oplopende grondstofprijzen.

Bij Krone en Schmitz vernemen we dat het vierde kwartaal van 2020 al een stuk beter verliep. Maar na de jaarwisseling kwam er veel orders los waardoor levertijden zijn ontstaan. Volgens dr. Frank Albers van Krone is een complicerende factor, dat staal domweg moeilijker verkrijgbaar is en dat dat een voorname oorzaak is van de nu ontstane levertijden. Volgens een woordvoerder van Schmitz zijn in de hele supply chain onderdelen en materialen relatief schaars geworden en helpt de realisatie van de brexit ook al niet. Ook bij Kögel wordt gesproken van een samenloop van omstandigheden, die er nu toe leidt dat er flinke levertijden zijn ontstaan. “Met name staal is nu schaars geworden.”

Krone zegt bij monde van dr. Albers dat staal nog wel op de zogeheten ‘spotmarkt’ snel ingekocht kan worden. “Maar dan betaal je tot dertig procent meer, dan dat willen wij, maar ook onze klanten, zeker niet meer gaan betalen.” Albers zegt dat de situatie bij de wissellaadbakken hetzelfde is. Alleen is de oorzaak anders. “Door de lockdown heeft e-commerce een hoge vlucht genomen en bestellen onze klanten in dit vakgebied in hoog tempo meerdere wissellaadbakken. Zoveel, dat dit jaar zo goed als vol zit. We zouden meer  kunnen produceren wanneer er niet zo moeilijk aan onderdelen en grondstoffen was te komen zoals nu het geval is. Dat geldt ook bij de trailers.” Albers veracht dit jaar 12.000 wissellaadbakken te bouwen in de fabriek in Herzlake. 

Achttien uur

Schmitz zegt dat voor bepaalde varianten het bedrijf nog steeds in staat is om binnen achttien uur een nieuwe trailer te leveren. “Maar door corona zijn onderdelen vaak niet allemaal op de plek waar we ze nodig hebben om die levertijd te halen”, zegt een woordvoerder. “Gemiddeld genomen liggen we met alle fabrieken en varianten die we leveren vier tot vijf maanden boven de gangbare levertijd.” Kögel wil desgevraagd geen exacte levertijden geven. Zij wijst erop dat het ook trailers verhuurt aan klanten die nieuwe trailers bestellen, maar die die eigenlijk min of meer direct nodig hebben.

Ook van Nederlandse bouwers horen we dat er sprake is van (veel) langere levertijden dan normaal.

DEEL HET