Ultra Seal komt naar Nederland

Ultra Seal, een antilek vloeistof die in de band wordt aangebracht, wordt door DSV naar Europa gehaald en zal ook in Nederland verkrijgbaar worden. DSV is onder de indruk van de resultaten van een praktijktest met 500 trailers.

Ultra-Seal is een antilekvloeistof die in de band wordt aangebracht om lekkages en inrijdingen te voorkomen. Door het rijden vormt het een dunne laag vormt aan de binnenzijde van de band, die het hele bandenleven mee gaat. Deze laag voorkomt lek rijden, klapbanden en  spanningsverlies. De vinding werd gedaan door een Amerikaans echtpaar, zo'n 43 jaar geleden. Door omstandigheden kwam het eerder niet tot een gerichte 'commercialisering' van het product. Maar bij het wagenparkbeheer van DSV was Ultra-Seal al wel bekend. Eerste testen in de trailervloot van DSV zijn spectaculair te noemen.  

''We rustten 500 nieuwe trailers uit met nieuwe banden die waren behandeld met Ultra-Seal en we lieten ze onder identieke omstandigheden rijden met dezelfde specificaties in hetzelfde tijdvak als nog eens 500 trailers, ook met nieuwe banden, maar zonder Ultra-Seal'', zegt Sören Lund, die bij DSV het wagenpark beheert en die al de nodige ervaring met Ultra-Seal heeft. ''In de negen maanden die de test duurde, zagen we het aantal incidenten met banden bij de vloot met Ultra-Seal met 75% afnemen, waarvan 66% direct viel toe te schrijven aan het gebruik van Ultra-Seal.  Verder noteerden we zeven procent minder klapbanden en acht procent minder overige schades'', zegt Lund. ''Ga maar na: Een ongeplande stilstand kost gemiddeld 528 euro. Bij een afname van 66% is dat bij DSV een kostenbesparing van anderhalf miljoen euro. ''Daarvan zou je de investering in Ultra-Seal nog moeten aftrekken, die bij onze vloot van 8.500 trailers op zo'n vijf ton uit komt.''

Ultra Seal zal ook in Hannover op de IAA te zien zijn.  

DEEL HET