Vlakke Pacton garandeert Blaauw laadhoogte

Met een wagenpark van acht trucks en een tiental diverse trailers, koos Blaauw Transport (www.kraanauto.nl) uit het Brabantse Werkendam ter uitbreiding voor het eerst een nieuwe, vlakke oplegger van het merk Pacton. De extra lage trailer, met een geringe nekbalkhoogte van 75 mm, wordt veelvuldig ingezet voor het speciaal transport van prefab bouwdelen en zelfs complete prefab woningen.

Roelof Blaauw, verantwoordelijk voor onder meer planning en onderhoud, vertelt: "We werken veel, eigenlijk voor zo'n 85 procent, in het uitzonderlijk vervoer. In de prefab woningbouw werken we bijvoorbeeld met modules van 3,33 meter hoog. Om die zo efficiënt mogelijk te vervoeren, willen we de totale transporthoogte onder de 4,40 meter houden. Daartoe was een extra lage trailer vereist, die door Pacton voor ons op maat is gerealiseerd."

Het drie-assige, starre opleggerchassis van het type LXD.342.XV heeft een nekbalkhoogte van 75 mm en een chassishoogte van 1.030 mm. Met een asdruk van 27.000 kg en een koppelingdruk van 15.000 kg ontstaat een totaal toelaatbaar gewicht van 42.000 kg. Het luchtveerstel heeft 2 starre en een naloop fuseegestuurde as, waardoor extra wendbaarheid op de kleine ruimte ontstaat. De voorste as is liftbaar. Blaauw: "De achterzijde van de 13,60 meter lange oplegger beschikt over een pneumatische aansluiting voor een meeneemheftruck. De lichtbakken en bumper zijn hiertoe wegdraaibaar."

Exceptioneel transport

Vader Adriaan Blaauw richtte de transportonderneming in 1981 op. Hij staat nog steeds aan het roer van de onderneming. De acht medewerkers van het bedrijf beschikken over een modern wagenpark dat zo divers is als de opdrachtgevers in de bouw, prefab bouw, waterbouw en meer. Men beschikt over acht trucks en een tiental opleggers; divers in uitvoering, van vlakke opleggers naar (semi)diepladers en tautliners. Blaauw Transport is gespecialiseerd in exceptioneel transport met de daarvoor specifieke trucks en opleggers. De kraanwagens die hiervoor inzetbaar zijn variëren van 20 ton/meter tot en met 100 ton/meter, met een bereik tot 36 meter. Blaauw Transport is eveneens uitstekend toegerust op het gebied van milieuwerken. Met een eigen afvalstroomnummer mogen ook ongereinigde brandstoftanks worden vervoerd en ook het plaatsen en (de)monteren van bodem/lucht zuiveringsinstallaties (strippentorens) worden op vakkundige wijze verzorgd.

Breed inzetbaar

De nieuwe Pacton-oplegger wordt gecombineerd met een Volvo FH4 met 500 pk; een bijzondere en multifunctionele combinatie. Naast de mogelijkheid om efficiënt extra hoge bouwdelen te vervoeren en een meeneemheftruck te koppelen, beschikt de Pacton-oplegger over twistlockaansluitingen voor twee twintig voets en één 40 voets container. Naast een tweetal ruime rvs-kisten - links en rechts - is tussen as 2 en 3 een wagenbrede opbergkist gemonteerd. Voor ladingindeling en -zekering bevinden zich in de trailerrand in totaal 26 rongkokers en ook overdwars in de hardhouten vloer zijn vier rongenrijen geplaatst. In de rand zijn 22 klapbare zeventons bindogen geïntegreerd. De oplegger heeft voorts onder meer in de wielbasis steunen voor het opbergen van oprijrampen en vier breedteborden met verlichting. Het gestraalde en geschoopeerde chassis is voorzien van tweecomponenten primer en afgewerkt met tweecomponenten lak in de typerende kleuren van Blaauw Transport.

Niet standaard

Roelof Blaauw: "We hebben in het verleden wel eens een gebruikte Pacton-oplegger gehad, maar dit was de eerste die we nieuw in Ommen aanschaften. Het is echt een heel complete trailer geworden. Pacton is gewoon een Hollandse trailerbouwer met lekker korte lijnen en een goed verhaal. Moet je bij de grote trailerbouwers meer uit het standaard aanbod kiezen; bij Pacton wordt alles op maat gespecificeerd en gerealiseerd."

DEEL HET

Meer over...