Trailerpark groeit, Nederlandse industrie profiteert

Het trailerpark groeit, in 2016 zelfs met 3,5%. Het Nederlandse trailerpark is daardoor alweer 9% groter dan in 2009. De parkomvang in Nederland wordt geschat op 169.600 eenheden. Dat staat in de nieuwste assetvisie van ING Bank, waaraan Trailertotaal ook heeft meegewerkt.

Opvallend is dat de beide Duitse grootmachten, Schmitz en Krone een stukje markt hebben ingeleverd in deze groeiende markt. Hun gezamenlijke marktaandeel nam in 2016 af van 52 naar 47%. De Nederlandse trailerbouwers profiteerden, de markt wil weer meer speciaalbouw en dat is waar Nederlandse trailerbouwers het van moeten hebben. Merken die profiteerden zijn Pacton, D-Tec en in mindere mate Broshuis en Nooteboom.

De trailerbouwers gaan volgens ING een mooi 2017 tegemoet, met riant gevulde orderboeken. Dit wordt mede veroorzaakt door grote investeringen van de verhuurders. De afzet van trailers zal daardoor dit jaar op zo'n 13.000 eenheden uitkomen, terwijl het tienjaars gemiddelde rond de 10.000 ligt.

Opvallend is dat ook koeltrailers aan marktaandeel winnen. In 2016 was de afzet goed voor 21% marktaandeel terwijl het aandeel in het totale park nog vijftien procent bedroeg.

Ook internationale groei van trailerafzet komt vaak op een Nederlands kenteken terecht, vanwege een gunstige APK procedure, belasting en verzekering. De afgelopen twee jaar was de helft van de verkoop bestemd voor uitbreiding van de vloot. Het trailerpark concentreert zich in toenemende mate bij grote fleetowners. Trekkers worden juist vaker met chauffeur ingehuurd. Van het Nederlandse trailerpark is ongeveer een kwart in handen van verhuurders.      

DEEL HET