Schmitz komt met schuifzeiler zonder planken

Trailerbouwer Schmitz heeft een schuifzeiltrailer ontwikkeld die geen rongen en planken meer heeft en die toch goedgekeurd is voor de strengste ladingzekeringnorm, DIN EN 12642 Code XL. Hoe doen ze dat?

De uitgangspunten voor de ontwikkeling van dit nieuwe type schuifzeil zijn tijdbesparing en verbeterde veiligheid voor de chauffeur. Die hoeft bij het losmaken van de rongen en het verwijderen en weer terugzetten van de planken niet langdurig te klimmen en te bouwen om de trailer na het laden weer rijklaar te krijgen. Met de Power Curtain van Schmitz is de chauffeur eerder klaar en is klauteren verleden tijd, zegt Schmitz.

De stevigheid van de opbouw die nodig is om het lading zekeringscertficaat te halen, ligt in een aramide (kunststof) gordels die een enorme treksterkte hebben. Zo wordt aramide ook toegepast in de constructie van banden. Naast aramide past Schmitz ook staalgordels toe en die kennen we natuurlijk ook uit de bandenwereld.

Volgens Schmitz is de nieuwe constructie zo sterk dat er geen verdere zaken nodig zijn om de lading in dwarsrichting te zekeren. De lussen die in de binnenkant uit het zeil steken zijn sterk genoeg om haken van spanbanden aan vast te maken. Volgens Schmitz is de chauffeur ook sneller klaar met het zekeren van de lading. Het probleem van brekende planken of planken die kwijt raken is met dit systeem eveneens verleden tijd.

De trailerbouwer benadrukt dat naast et Code XL certficaat, de trailer ook door Daimler is goedgekeurd en door de Duitse drankenbranche. De lussen in de zijwand kunnen volgens Schmitz een treklast aan van maximaal 2500 daN. 

DEEL HET