ING: Sterke trailermarkt houdt aan in 2018

In 2017 is het trailerpark met bijna 5% gegroeid naar bijna 178.000 eenheden begin 2018. Dat is een van de conclusies uit het nieuwe ING rapport. De trailermarkt zal volgend jaar 'afkoelen', verwacht de bank.

Het Nederlandse trailerpark is alweer zo’n 14% groter dan ten tijde van de vorige piek begin 2009 en begin 2015 toen het keerpunt optrad, zegt ING. In de vloot zijn de gesloten trailers en koeltrailers belangrijker geworden. Er is meer vraag naar standaard schuifzeilopleggers (+29%) en containerchassis (+34%). Dit is te danken aan toenemende Europese inzet en opleving van het containervervoer in de zeehavens.

Correctie

Er rijden toch ook nog steeds veel trailers rond van zo'n tien jaar oud. ING ziet dit ook bij de aanhangwagens. Bij tankwagens is 60% ouder dan tien jaar. ING verwacht dat de sterke trailermarkt dit jaar aanhoudt. Dit betekent dat de afzet opnieuw fors hoger uitpakt dan het 10-jaars voortschrijdend gemiddelde dat rond de 11.000 ligt. De gunstige marktomstandigheden vertalen zich na lange tijd ook in hogere afzetprijzen voor trailerbouwers en in langere levertijden. Na een nieuw topjaar volgt naar verwachting een ‘natuurlijke’ correctie op de trailermarkt in 2019. De afzet valt daarbij terug naar 13.000 eenheden, overigens nog altijd een heel behoorlijk niveau, verwacht ING.

Te zien is dat Krone en Schmitz nog steeds bijna de helft van de Nederlandse trailermarkt in handen hebben en dat Krone wat verder uitloopt op zijn Duitse rivaal. Kögel is Pacton voorbij en de populariteit van containerchassis zet D-Tec op een vijfde plek.  

 

 

DEEL HET