EU bereidt nieuw milieulabel voor truckbanden voor

De Europese Unie werkt aan een nieuw milieulabel voor truckbanden. Het uitgangspunt is dat de uitstoot wordt gekoppeld aan het type banden. Onlangs zette het Europees Parlement een nieuwe stap.

Nieuwe bandenlabels zullen het voor EU-consumenten mogelijk maken om brandstofzuinige banden te kiezen, waardoor ze heel wat geld kunnen besparen en minder uitstoten. Een betere grip op het wegdek verbetert verkeersveiligheid en meer informatie over geluidsniveaus helpt om keuzes te maken om geluidsoverlast van auto’s te verminderen.

Op de labels zal je informatie over brandstofzuinigheid, afrollawaai en grip op een nat wegdek kunnen terugvinden op een schaal van A tot G (vergelijkbaar met het energielabel voor huishoudtoestellen), en informatie over het externe geluidsniveau, uitgedrukt in decibel.

Informatie over grip op sneeuw en ijs kan in de toekomst nog toegevoegd worden, evenals informatie over kilometerafstand en slijtage (verantwoordelijk voor vervuiling door microplastics zoals fijnstof) wanneer een testmethode beschikbaar komt.

Etiketten moeten duidelijk zichtbaar zijn wanneer banden verkocht worden, inclusief online, en moeten een QR code bevatten om het gemakkelijk te kunnen scannen. Etiketten mogen ook worden verstrekt door erkende bandenbedrijven en bandenvernieuwers.

Volgende stappen

Het Europees Parlement heeft het nieuwe plan rond etikettering op 13 mei goedgekeurd. De nieuwe richtlijnen moeten nog formeel goedgekeurd worden door de Raad voor ze op 1 mei 2021 in werking kunnen treden. Met de richtlijnen hoopt de EU tien miljoen ton CO2 emissie per jaar te vermijden.

DEEL HET