Conti ontwikkelt rubber uit paardenbloem

Bandenfabrikant Continental steekt 35 miljoen in een nieuwe ontwikkelingscentrum dat zich richt op een rubbersoort die Conti wil ontwikkelen uit paardenbloemen. Op bescheiden schaal werd hier vijf jaar geleden mee begonnen, maar Conti lijkt een daadwerkelijk alternatief voor natuurrubber te hebben gevonden. 

Het sap van de paardenbloem kent veel overeenkomst met latex, Conti heeft zich om de gelijkenis treffender te maken, gericht op het kweek- en verbouwproces van paardenbloemen. Continental heeft al enkele autobanden gerealiseerd uit deze rubber alsmede motorsteunen voor personenwagens. Hiermee wordt getest in Duitsland en noord Zweden en de eerste ervaringen zijn veelbelovend, zegt Conti.

Conti zegt dat de plant in een groot gebied verbouwd kan worden, ook in Europa. Dit belooft de nodige in productie- en transportkosten. De rubbersoort is naar verwachting het beste geschikt voor truckbanden. Een gemiddelde autoband bevat nu drie kilo natuurrubber en een truckband 25 kilo. Continental verwacht binnen vijf tot tien jaar banden in serie te kunnen produceren uit dit nieuwe type rubber. Op die manier probeert Conti mogelijke schaarste aan natuurrubber, wat een prijsopdrijvend effect op banden zal hebben, voor te zijn. Of de paardenbloemband goedkoper wordt dan het huidige prijsniveau, is nog niet bekend. 

 

DEEL HET