Containerweegsysteem van D-TEC

Trailerbouwer D-TEC introduceert een containerweegsysteem dat een oplossing biedt voor zeecontainer vervoerende transporteurs en verladers. ‘Met dit systeem kunnen verladers voldoen aan de vernieuwde SOLAS-regelgeving. Wel zoeken we nog geïnteresseerden voor een testpilot, om ons systeem te verfijnen en volledig SOLAS-geschikt te maken’, aldus directeur Gerrit van Vlastuin.

SOLAS staat voor Safety of Life at Sea-convention en is het belangrijkste internationale verdrag voor veiligheid op zee. Sinds 1 juli van dit jaar is als nieuwe regelgeving vereist dat alle te verschepen containers gewogen moeten worden. Zonder VGM (Verified Gross Mass) of een complete documentatie worden containers zelfs niet aan boord geladen. 
‘Voorafgaand aan de invoering leefden er in de zeecontainermarkt veel vragen’, vertelt Van Vlastuin. ‘Uiteindelijk is deze regelgeving wereldwijd wel ingevoerd, maar de huidige methode om het containergewicht te bepalen is niet makkelijk en al helemaal niet flexibel. Daarom zijn we er als D-TEC eens goed voor gaan zitten, om te kijken wat wij voor de containermarkt kunnen betekenen.’ Dit resulteerde in een nieuw containerweegsysteem.

Geringe gewichtsafwijking

Bij de SOLAS-regelgeving moeten transporteurs een herleidbaar gewicht opgeven. Dat betekent herleidbaar vanuit het eigen gewicht van de container en een bekend gewicht van de lading. De tolerantie hierbij mag 500 kilo of 5 procent van het totaalgewicht van de container zijn. 
Van Vlastuin: ‘D-TEC heeft veel ervaring met het wegen van ladingen op trailers, omdat we dit doen op onze tanktrailers. Op deze trailers wegen we de vracht op basis van de balgdrukken in de luchtvering. Zeker als dat rijdend wordt gedaan, dan is daar zeer nauwkeurig mee te wegen. Wij zijn in staat te wegen met een afwijking kleiner dan de helft van de maximale SOLAS-afwijking, een afwijking van kleiner dan 250 kilo dus.’ 
Het nieuwe D-TEC-containerweegsysteem is geschikt voor certificatie en voldoet aan de SOLAS-regelgeving om het gewicht te herleiden. ‘Deze herleidbaarheid komt tot stand doordat transporteurs met enige regelmaat over een weegbrug rijden. Het gewicht wordt dus steeds gecontroleerd. Indien nodig kalibreren we het systeem.’

Informatie via mobile device

D-TEC installeert bij haar containerweegsysteem zowel op de truck als op de trailer een sensormodule die data doorgeeft aan de cloud. Het systeem berekent de gewichten en stuurt de informatie naar de chauffeur via een mobile device (bijvoorbeeld een smartphone). Aan de hand van het containernummer kan de verlader het containergewicht ophalen uit de cloud. Uiteraard zijn deze gegevens alleen beschikbaar voor gebruikers die aangesloten zijn op het D-TEC-containerweegsysteem.

Testpilot

Geïnteresseerden voor D-TEC’s testpilot met betrekking tot dit nieuwe containerweegsysteem kunnen contact opnemen met D-TEC. 

DEEL HET