Celsineo: de nieuwe maatstaf in trailerkoeling

Trailerfabrikant Krone en motorenbouwer en koelspecialist Liebherr bieden een nieuwe koelmachine aan voor geconditioneerde trailers die betrouwbaarder is dan wat nu op de markt is. De machine heeft drie koelmodules. Het concept is zo gebouwd, dat genoemde partners in de toekomst nog meerdere varianten kunnen ontwikkelen. Een modulaire opbouw is het geheim van een perfect betrouwbare koelmachine!

Celsineo is de naam van de machine waarmee Krone en Liebherr het grote probleem van dit type machines effectief te kunnen ondervangen: ongeplande uitval van de koelmachine, met alle mogelijke gevolgen van dien voor de vaak kostbare lading. De partners bedachten daarom een koelmachine die bestaat uit drie koelmodules. Wanneer er daar een van uitvalt, kan het transport toch worden voortgezet, en de andere twee kunnen de koeling gaande houden. “Vergeleken met de huidige techniek, zijn dit in feite drie machines in één,” aldus Krone. “Dat maakt dit systeem uniek.”

Separate aansturing

De modules van de Celsineo zijn alle drie apart aan te sturen. Dat leidt tot een nauwkeuriger sturing van de temperatuur in de laadruimte. Het systeem dekt tal van temperatuurinstellingen af waardoor de trailer ruimer inzetbaar is. Hoewel er sprake is van drie koelmodules, heeft deze Celsineo in totaal minder koelmiddel nodig dan de concurrentie. Voorlopig is er alleen sprake van single temp machines, op termijn hopen Krone en Liebherr ook een multi-temp variant te introduceren. Met het telematicasysteem van Krone is van meet af aan rekening gehouden, dit zit volgens Krone nu op elke Cool Liner trailer, dus zelfs als er een Celsineo machine op is gebouwd.

Samenwerking

Krone en Liebherr hebben stap voor stap deze veelzijdige en nieuwe koelmachine ontwikkeld. Daarbij spreekt het voor zich dat de Celsineo voorlopig alleen op de Cool Liner van Krone opgebouwd gaat worden. Een belangrijk voordeel uit zich in lagere onderhoudskosten en efficiëntere inzet van de trailer. De machine kan gewoon geserviced worden tijdens een onderhoudsbeurt voor de trailer. Er wordt een systeem opgezet waarbij bij onverhoopte uitval van een module, de vervanging binnen 24 uur op de gewenste locatie afgeleverd wordt. De inbouwtijd van een nieuwe module bedraagt een uur. Krone en Liebherr voorzien dat bij de truckdealers monteurs worden opgeleid om de Celsineo te kunnen servicen. Dit zijn geen specialisten in koeltechniek, die zijn bij deze Celsineo niet nodig. De machine is in diverse landen twee jaar in de praktijk getest en is nu verkrijgbaar.

Celsineo: de nieuwe maatstaf in trailerkoeling
Bunschotenweg 10
3089 KC Rotterdam
Nederland
T. 010 - 429 0588

Video's van Celsineo: de nieuwe maatstaf in trailerkoeling

  • Video bij: Celsineo: de nieuwe maatstaf in trailerkoeling