Krone met twee e-trailers naar Hannover

Trailerfabrikant Krone komt onder andere met twee e-trailers naar de IAA in Hannover. Het gaat om een koeltrailer en een megatrailer waarvan de middelste as is voorzien van een generator die elektriciteit opwekt.

Krone werkt in dit nieuwe project, dat vorig jaar bescheiden gestart werd, samen met Trailer Dynamics, een nieuw bedrijf uit Aken dat zich toelegt op het ‘vergroenen’ van de trailer. Uitgangspunt is om de CO2-uitstoot van een normale diesel-trekker van 104 ton CO2 per jaar bij 120.000 kilometer, flink te reduceren. Met hun systeem, denkt Trailer Dynamics hier 41 ton CO2 per jaar vanaf te kunnen snoepen.

Voornaamste onderdelen van het systeem zijn een as met genoemde generator, een batterijsysteem, voorspellende software en Trailer Dynamics stuurt aan op betere aerodynamica voor trailers in het algemeen.  

500 kilometer

Volgens Krone kan de energie die de as opwekt, ertoe leiden dat een elektrische trekker tot 500 kilomeer ver komt. De techniek van Trailer Dynamics is op elk type trailer van toepassing, maar Krone laat op de IAA zien dat de techniek dus ook al geschikt os voor een trailer met kleinere wielen en dus minder bodemvrijheid, de megatrailer. 

Elektrische Celsineo

Een andere toepassing voor de energie die uit de e-as komt, is het aandrijven van een vol-elektrische Celsineo koelmachine. Krone en Liebherr kozen hier voor een 800 Volt systeem dat makkelijk 15 kW vermogen haalt. Krone zegt de koeltrailer ook te kunnen leveren met een Carrier Vector HE19 koelsysteem. Ook hier is geen dieselmotor meer nodig om de inhoud van de trailer koel te houden. Nachtdistributie is vanwege de afwezigheid van motorgeluid ook mogelijk, aldus Krone.

DEEL HET