Duitsland schrapt wellicht aansprakelijkheidsplicht voor trailers

In Duitsland is nieuwe wetgeving in voorbereiding die voor Nederlandse vervoerders problemen wegneemt in het geval van ongevallen en schade rijden. In Duitsland moet nu nog behalve de trekker, ook de trailer tegen aansprakelijkheid verzekerd worden. Dat gaat waarschijnlijk veranderen.

In Nederland hoeven trailers niet tegen aansprakelijkheid worden verzekerd. In het verleden zijn Nederlandse vervoerders en trailerverhuurders in Duitsland in de problemen gekomen, nadat een trailercombinatie bij een ongeval betrokken was geraakt. Dit heeft tot rechtszaken geleid, die echter in het voordeel van de  Nederlandse partij werden beslist door de Duitse rechter.

Volgens Duitse bronnen bestaat de ‘doppelhaft’ voor truck-trailercombinaties sinds 2010. Dit heeft tot een ‘verveelvoudiging’ van verzekeringspremies geleid. De Duitse RAI, de VDA, zegt dat een vloot van enkele duizenden trailers op die manier twee miljoen euro extra kosten voor de kiezen heeft gekregen.

Het wetsvoorstel dat de ‘Doppelhaft’ weer afschaft, moet nog door het parlement. De kans is groot, dat Duitse vervoerders een flinke premieverlaging tegemoet kunnen zien. Desgevraagd laat Rogier Laan, Vice President Benelux van TIP Trailer Services, laat weten dat de nieuwe regels ‘een goede zaak’ zijn voor het wegvervoer. Chris Gerhardt, Quality Assurance Manager bij Estron, spreekt even eens van een verheugende ontwikkeling. “Nederlandse vervoerders zijn door de ‘Doppelhaft’ onnodig in de problemen geweest. Dat lijkt nu voorbij. We hopen dat Duitse verladers zich realiseren, dat Nederlandse vervoerders als Estron, geen kostenvoordeel hebben van deze ontwikkeling.”

DEEL HET