Zweden breidt netwerk 74 tons wegen uit

Twee jaar geleden bracht BIGtruck het nieuws dat Zweden het toegestaan GVW zou verhogen tot 74 ton. inmiddels blijkt dat het om een beperkt aantal wegen ging. Maar de Zweden willen het wegennet waar met 74 ton gereden mag worden, flink uitbreiden.

Tijdens de introductie van de NextGen Scania's in 2016 viel op dat de meeste combinaties waar we de testbaan en de weg mee op mochten, een GVW van 74 ton hadden. De reden voor deze stap is om een test mogelijk te maken met combinaties van 32 meter waarbij met twee volledige trailers wordt gereden. Die rijden in Zweden al tussen Södertälje en Malmö (Scania) en tussen Göteborg en Malmö (Volvo).

In Zweden geldt een algemeen toegestaan GVW van 64 ton, maar intussen is gebleken dat de tests met twee trailers op 74 ton, probleemloos verlopen. Er wordt flink bespaard op brandstof, tot 27% zeggen de Zweedse truckmerken,  en dit is een middel tegen het chauffeurstekort.

Een miljard

Zweden investeert nu een miljard euro om het wegennet te verbeteren, waardoor op 40% van alle wegen straks met dubbele trailers gereden mag worden. Dat geld is voornamelijk nodig om bruggen te versterken. Deze operatie zal in 2030 afgerond zijn. De Zweedse overheid heeft berekend dat de opbrengst een veelvoud van de investering zal zijn. "Wanneer we veel meer trucks met dubbele trailers laten rijden, dan scheelt dit enorm in brandstofverbruik en uitstoot."  Nog voor de jaarwisseling verwachten de Zweden een roadmap te kunnen tonen, met daarop het wegennet van de nabije toekomst.

DEEL HET