Waberer's test 14,90 meter oplegger

De Hongaarse transportgigant Waberer's heeft dit jaar 600 Schmitz opleggers afgenomen waarvan de helft is uitgevoerd als 'Huckepack' oplegger. Daarnaast zijn er dertig extra lange megatrailers afgenomen. Deze 14,90 meter lange opleggers mogen in Duitsland als 'Lang LKW' worden ingezet. 

De 14,90 meter lange opleggers komen uit de koker van trailerbouwer Kögel, maar inmiddels leveren ook Krone en Schmitz Cargobull opleggers met deze afmetingen. Met enige tegenzin, want beide fabrikanten zien uiteindelijk meer in de LZV combinaties zoals wij die ook kennen. Toch heeft Waberer's nu dertig van deze opleggers besteld, waarschijnlijk om te testen hoe dit werkt in de praktijk.

Sinds de regelgeving voor LZV toepassingen in Duitsland verruimd zijn mogen de 14,90 meter lange opleggers in vrijwel heel Duitsland rijden. Grensoverschrijdend verkeer is echter niet mogelijk aangezien andere landen dit concept niet kennen. Dat betekent dat de Hongaarse firma die met Duits gekentekende opleggers rijdt Duitsland helemaal niet uit kan met deze voertuigen. Kritische vragen van Duitse journalisten over cabotage blijven tot nu toe onbeantwoord maar de verwachting is dat het bedrijf een Duitse vestiging opent.

Op de foto één van de huckepack opleggers die Schmitz Cargobull afleverde. Van de extra lange opleggers zijn nog geen foto's vrijgegeven.

DEEL HET