Van Eck:‘Twindeck wordt veel belangrijker’

Van Eck Trailers viert dit jaar zijn 110e verjaardag en het bedrijf laat wederom zien dat het tot de meest duurzame en innovatieve fabrikanten in de branche behoort. Sinds 1912 heeft Van Eck zich naar eigen zeggen bewezen als een voorloper wat innovatie en duurzaamheid betreft, in combinatie met compromisloze kwaliteit.

Naar eigen zeggen bedenker van het fenomeen dubbeldekker, wat nu een door iedereen als een vanzelfsprekend trailertype wordt beschouwd, behoort Van Eck ook tot de pioniers waar het de ontwikkeling van LZV betreft en is het de enige aanbieder van luchtvrachttrailers die een eigen rollenbanensysteem aanbiedt. “Altijd luisterend naar de klant om tot de beste en meest efficiënte oplossing te komen voor een unieke transport-uitdaging, doet ons team zijn best om de belofte van kwaliteit in te lossen”, zegt algemeen directeur Aysenur Nuhoglu. Nu, bij het 110-jarig bestaan zegt Van Eck dik in de orders te zitten in het nieuwe jaar en zijn er tal van initiatieven die de trailerbusiness verder zullen vernieuwen, zegt het bedrijf. We spraken exclusief met Aysenur Nuhoglu, en we stellen de managers voor met wie ze een team vormt. Ze zegt dat Van Eck meer dan terug is in de markt en dat tal van uitdagingen met succes zijn aangegaan.

Innovatief en duurzaam

Nuhoglu zegt dat het allereerste waarop werd gefocust was om Van Eck zo snel mogelijk weer trailers te laten leveren op het voor klanten vertrouwde kwaliteitsniveau. Het “luisteren naar de klant staat  centraal”, zegt ze. “Het personeel van Van Eck heeft grote veerkracht getoond, met als gevolg dat we veel sneller dan verwacht op dit punt zijn gekomen. We zijn klaar om klanten in alle geledingen van de markten waarin we actief zijn, tegemoet te komen. Tegelijkertijd,” zegt ze, “is Van Eck erin geslaagd om de traditionele, innovatieve spirit van het bedrijf levend te houden, wat vooral vorig jaar goed te zien was bij de deelname aan het internationale, Europese Aeroflex-project. En er komt nog meer.”

Nederland

Nuhoglu is voormalig student aan het Duitse gymnasium in Istanbul, gevolgd door een studie aan een Amerikaanse universiteit en nog een executive masteropleiding op een Europese zaken-universiteit, heeft de Nederlanders ervaren als een mix van het beste van twee werelden: Duits en angelsaksisch. “Het grote voordeel van Nederlanders is dat iedereen pragmatisch is. De capaciteit om problemen op te lossen is indrukwekkend. Ik denk dat dit de basis is voor de veerkracht die Van Eck de afgelopen tijd heeft laten zien.”

Twindeck, Air Cargo

Ze vervolgt: “Dit jaar willen we de verkopen in twee deelmarkten waarin we sterk zijn, flink verbeteren, Air Cargo en Twindeck. In het eerste geval zitten we al goed in de orders, bij de tweede zien we dat steeds meer klanten, met name nieuwe, tot de conclusie komen dat ze met Twindeck voordelen behalen in hun diensten naar hun klanten en in duurzaamheid. Dankzij het feit dat je veel meer kunt meenemen, is Twindeck ook een probaat middel tegen het chauffeurstekort. Om klanten zelf te laten bepalen in hoeverre Twindeck geschikt is voor hun werk, hebben we een calculatietool gemaakt op onze website, zodat iedereen voor zichzelf een eerste indruk kan krijgen.”

Veelzijdigheid

De visie en de wil en de inzet van het bedrijf om meer te investeren in R&D is indrukwekkend, zegt Nuhoglu. “We hebben hier andermaal in geïnvesteerd, processen gedigitaliseerd en we hebben in mensen geïnvesteerd. Klanten weten dat we er alles aan doen om hen de juiste trailer aan te bieden. Dat doen we niet alleen met Air Cargo en Twindeck, waar overigens meer mogelijkheden mee zijn, zoals in autosport. Al onze trailers zijn ook optimaal inzetbaar in het koel- en vriesvervoer en we kunnen ze in meerdere varianten aanbieden.”

Productie, servicenet

Nuhoglu zegt dat ze na haar aankomst in ons land, overgekomen van Kässbohrer in Duitsland, ze eerst focuste op efficiënte productie en een effectief aftersales-kanaal waarmee klanten snel en effectief bediend kunnen worden. “Ons aftersales-netwerk groeide naar 28 landen en 256 steunpunten. Van Eck is nu uitstekend in staat om de gewenste onderdelen in alle markten waarin we actief zijn, sneller bij onze klanten te bezorgen.”  Momenteel exporteert Van Eck voornamelijk naar de Benelux-landen, de Duitstalige landen in Europa en Polen.      

Randy van Venrooy, servicemanager (links op de foto)

Als servicemanager heeft Randy van Venrooy een heel divers takenpakket. In Beesd zet hij een servicewerkplaats op, waar alle merken en typen trailers binnenkomen voor onderhoud of aanverwante werkzaamheden. Daarbij wordt ook een onderdelenmagazijn opgezet en wordt de toelevering van onderdelen aan klanten en werkplaatsen geoptimaliseerd, zegt Van Venrooy.

“Uiteraard lijdt die voorziening nog steeds onder langere levertijden dan normaal, maar dat is een gegeven waar iedereen in de markt zich voldoende bewust van is. Toch is er een duidelijke toename van het aantal orders. We zijn bezig, om daar nu zo goed mogelijk op in te spelen.”

De nieuwe werkplaats moet dit jaar nog afgerond worden. “Dat gaat waarschijnlijk ok lukken en we zijn druk met het aanstellen van ter zake kundig personeel hiervoor. Maar dan kunnen we hier ook daadwerkelijk alle gewenste service uitvoeren aan trailers van onze klanten, ook een APK.”  

Productiemanager Willem den Hartog (rechts op de foto)

“Door de nieuwe situatie hebben we hier veel veranderingen meegemaakt de laatste tijd. De trailers die we min of meer standaard bouwden, FNA en plywood, worden in Turkije gebouwd. Dat is belangrijk, omdat we willen opschakelen met verkoop en productie van Van Eck trailers en dat kan niet wanneer we alleen in deze fabriek actief zijn. Intussen werken we hier aan de complexere voertuigen en prototypes. Daarvoor krijgen we mooi de gelegenheid”, zegt Den Hartog die eraan toevoegt dat Van Eck zoals alle bedrijven moeilijk aan personeel komt en dat productie in Turkije daarvoor een effectieve oplossing is gebleken.

Rene Oome (niet op de foto)

In steeds meer kringen raakt Rene Oome bekend als ambassadeur van Van Eck. Hij werkt er al jaren, heeft veel meegemaakt, kent iedereen en komt overal. “Dat klopt grotendeels wel, maar ik ben er blij mee dat we sinds vorig jaar een verkoopstaf hebben die maakt dat ik me nu echt als teamplayer kan opstellen. Dankzij die nieuwe collega’s kunnen we de marktgroei die we voor ogen hebben, gaan realiseren en kunnen we tal van bedrijven die nu nog geen klant zijn, overtuigen van de voordelen van Van Eck Trailers.”

Ton Bertens (2e van rechts)

In 2021 speelde hoofdingenieur Ton Bertens een sleutelrol in het internationale Aeroflex-project. “Hierin kregen we de gelegenheid om diverse technieken te testen. Dat leidt weer tot innovaties aan bestaande trailerconcepten, zoals onze Twin Deck. Daarvan werken we nu aan een variant die lichter is en die praktischer inzetbaar is dan wat de concurrentie nu vermag. We bevinden ons in een proces waarbij er veel meer belangstelling in de markt bestaat voor Twin Deck trailers dan voorheen. Dit verklaart ook de veranderingen in de productie. We verwachten dat Van Eck in de markt voor trailers met twee laadvloeren een veel voornamere rol gaat spelen.” 

Inkoopmanager Toine van Kollenburg (2e van links)

Toine werkt nog niet lang bij Van Eck, maar de uitdaging is er niet minder om. “We hebben te maken met levertijden en dat is iets wat mijn werk de laatste tijd continu beheerst. Dagelijks heb ik contact met onze Nederlandse leveranciers en meestal ook met buitenlandse. De situatie is nog niet verbeterd en dat blijft nog wel even zo dit jaar is de verwachting. Dat vereist nauw overleg met de collega’s die keer op keer de productie moet instellen op de beschikbaarheid van onderdelen. Ook met de leveranciers is het van belang om doorlopend heldere afspraken te maken.”  

 

DEEL HET

Meer over...