Van der Peet bijna volledig over op CO2-neutrale energie

De bandlossers van Van der Peet worden sinds deze maand nog duurzamer geproduceerd, laat het bedrijf weten. De carrosseriebouwer uit Nieuwkoop plaatste namelijk 434 zonnepanelen op het dak van de fabriek. Daarmee voorziet het bedrijf in 90 procent van zijn energiebehoefte. De energievoorziening bij Van der Peet is daardoor bijna helemaal CO2-neutraal.

Het plaatsen gebeurde in de periode maart - juni van dit jaar. Een flinke klus boven de hoofden van de medewerkers! In de fabriek profiteren de medewerkers nu van meer natuurlijk daglicht. In het dak werden namelijk ook vier lichtstraten geplaatst. Daarnaast is er een extra isolatielaag op het dak aangebracht, met daaroverheen een witte dakbedekking. Ook daarmee zegt Van der Peet te besparen op de energierekening.

Aluminium recyclen

In 2018 en 2019 werden alle lampen op beide vestigingen al vervangen door LED-lampen. Verder gebruikt Van der Peet bij de productie van bandlossers aluminium wat voor het grootste gedeelte uit gerecycled aluminium bestaat.  Dit metaal is een van de hoofdgrondstoffen van bandlossers. Aluminium recyclen kost slechts 5 procent van de energie die nodig is voor de productie van primair aluminium. Bovendien neemt de kwaliteit van het aluminium niet af door recycling. Voor de bandlosser voor Van der Peet wordt een specifieke slijtvaste aluminium legering gebruikt.

Met al deze maatregelen loopt het bedrijf vooruit op internationale afspraken, die bepalen dat de energievoorziening in Nederland in 2050 bijna helemaal CO2-neutraal moet zijn.

DEEL HET