TIP: Toscon wordt het 'onderhoudsmerk'

(Advertorial) Na de overname van Toscon door TIP rees overal in de branche de vraag of de een de ander overneemt of dat Toscon gewoon blijft bestaan. Het wordt dat laatste. TIP heeft nog meer plannen.

'Go to Market' heet het project dat TIP lanceerde en waarmee het dichter bij de klant komt te staan. "Daarvoor is het noodzakelijk dat Toscon met zijn uitstekende reputatie actief blijft in de markt'', zeggen Rogier Laan, General Manager Benelux bij TIP Trailer Services en Jan van Vugt,  Operationeel Directeur Benelux TIP/Toscon. ''Voor traileronderhoud kun je bij Toscon terecht. Op alle werkplaatsen zal het logo van Toscon zichtbaar zijn. Wie een onderhoudscontract wil , wie trailers wil huren of financieren, die kan bij TIP terecht'', aldus Laan.

Toscon heeft nu vijftien vestigingen in de Benelux, aangevuld met vier franchisenemers. Samen hebben TIP en Toscon nu circa 330 man personeel in dienst. Toscon bekijkt of het in België, naast Antwerpen, verder kan uitbreiden. ''Ons netwerk is in Nederland vrijwel landelijk dekkend'', zegt Jan van Vugt. ''Maar vrijwel is nog niet helemaal. Dus houden we de mogelijkheid open om nog weer nieuwe bedrijven aan ons netwerk toe te voegen via een franchiseformule of door een overname.'' Laan denkt niet dat TIP zoals vorig jaar in het Botlekgebied, nog meer nieuwe werkplaatsen laat bouwen. Wel zal Toscon zich meer gaan richten op onderhoud van laadkleppen, koelmachines en wellicht ook op het vervangen en leveren van banden. ''Over de noodzakelijke infrastructuur en de expertise beschikken we in ruime mate. Dus we hoeven er alleen maar een nadrukkelijker accent op te leggen en we kunnen onze klanten weer verder ontzorgen'', zegt Laan. Het is TIP en Toscon volledig duidelijk dat truckdealers azen op het werk aan trailers. ''Maar of dat verstandig is? Beide monteurs staan heel anders in hun vak. Een truckmonteur werkt liever niet aan trailers en andersom. Technisch worden de verschillen, juist op het gevoelige gebied van elektronica, steeds groter. Dit verhindert niet, dat traileronderhoud voor een aanzienlijk deel nog carrosseriebouw betreft. Daarbij voelen truckmonteurs zich niet thuis.''

"Een andere reden'', zegt Laan, ''waarom truckdealers traileronderhoud willen gaan doen, is dat klanten in toenemende mate één aanspreekpunt willen voor hun vlootbeheer. We begrijpen dat, we zouden zelf ook toe willen kunnen met minder leveranciers. Een klant van ons, was veel tijd kwijt aan het regelen van de inkoop van zijn vele leveranciers. Door dit aan ons uit te besteden, heeft deze klant weer zijn handen vrij. Alleen wij zijn nu nog zijn aanspreekpunt in deze.''

Data

''Het stroomlijnen van de dagelijkse operatie is één ding, maar tegelijkertijd data genereren over de betrouwbaarheid van de betreffende onderdelen, is een tweede. Ook hier spelen we als TIP een leidende rol. Wij beschikken vanwege onze eigen vloot, over een aanzienlijk hoeveelheid data met betrekking tot onderhoud- en reparatiekosten in de trailerwereld. Met deze data is de wereld van trailerbeheer en -onderhoud transparant voor ons en kunnen we ons veroorloven om te werken met een platte organisatie bij zowel TIP als Toscon. Daardoor kunnen we de vestigingsmanagers meer de vrije hand geven om hun regionale onderhoudsmarkt op te gaan. Op die manier voorkomen we dat we alleen oog zouden hebben voor de grote spelers in het wegvervoer. Integendeel, we benaderen de bedrijven die minder trucks en trailers hebben actief en we leggen ze uit waarom het efficiënter is om met ons zaken te doen. 

Eigen werkplaats

Meestal zijn het natuurlijk de bedrijven met een betrekkelijk omvangrijke vloot die een eigen werkplaats hebben. Laan en Van Vugt zeggen dat ze al menig bedrijf, groot of klein, hebben kunnen adviseren dat een eigen werkplaats minder rendabel is gezien de spreiding van de standplaatsen bij de klant van de voertuigen. ''Het leidt in vrijwel alle gevallen tot gesleep met trailers, die eigenlijk geld moeten opbrengen. Wanneer je met een netwerk werkt, en daarin kunnen we nu met Toscon zo mooi voorzien, vermijd je eerst al de kosten van het heen en weer rijden. Vervolgens is de mate van onderhoud afgenomen en zijn de kosten van het exploiteren van een werkplaats aanzienlijk. Een eigen werkplaats levert alleen een forste besparing indien de bezetting maximaal is.”

Toekomst

Met Toscon als het onderhoudsnetwerk van TIP in de Benelux, is TIP ervan overtuigd dat het het meest complete trailerservicepakket levert. TIP heeft zelf de grootste vloot, de meeste data en het beste uitgangspunt om die datahoeveelheid vanuit een onafhankelijke positie verder te verbeteren. ''Met die data kunnen we beter en efficiënter inspelen op de vraag naar onderhoud bij onze klanten. Met zelfstanding ontwikkelde toepassingen verwachten wij dat wij binnen afzienbare tijd kunnen voorspellen wat het onderhoudsbehoefte is.

Onze klanten weten daardoor zeker dat ze nooit teveel betalen en ze weten zeker dat de onderdelen optimaal gebruikt worden.'' 

DEEL HET

Meer over...