TIP en P&O Ferrymasters: Langdurige, efficiënte relatie

P&O Ferrymasters beheert een grote trailervloot die heel Europa aandoet en die relatief frequent pendelt tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk. Managing Director Bas Belder stelt dat het trailerbeheer van P&O Ferrymasters sinds de uitbesteding aan TIP in 2007 er enorm op vooruit is gegaan.

TIP bestaat nu vijftig jaar en zo lang is P&O Ferrymasters  geen klant geweest, maar het scheelt niet veel: "We deden af en toe al zaken voordat we in 1998, dus twintig jaar geleden, tot een groot contract kwamen", leggen Rogier Laan van TIP en Bas Belder uit. "In 2007 besloten we onze werkplaatsen uit te besteden aan TIP. Dat bracht een enorme verandering ten goede teweeg. Hadden we eerst een hele afdeling die alle traileronderhoud bij de diverse onderhoudsbedrijven zat te managen, nu gingen we terug naar één factuur per maand. Dat was destijds natuurlijk ongekend", legt Belder uit.  "Met TIP haalden we veel meer kennis in huis." Rogier Laan: "Als TIP namen we de vestigingen in Ipswich en Liverpool over. We zitten daar continu met eigen mensen. Zij zorgen ervoor dat de vloot van P&O Ferrymasters in topconditie blijft." Waarop Belder zegt: "Daarnaast verzorgen ze de verhuur en lease-activiteiten ook voor ons. Achteraf gezien is het leuk dat het zo gelopen is wanneer je bedenkt dat TIP al in 2006 van klanten te horen kreeg hoe goed ze het onderhoud doen. Maar ja, dat doen ze alleen voor zichzelf hè?, parafraseert Belder de  opvattingen in de trailerwereld van destijds. TIP reageerde echter goed: Er werd al snel gestart met een test van 300 trailers. Binnen een jaar ging het beheer van grote delen van de vloot al over op het beheersysteem van TIP. Voorspelbaarheid van de kosten van de vloot werden al snel cruciaal, het bleek verschrikkelijk belangrijk", aldus Belder.

Data

Rond die tijd begon de trailer ook data te leveren aan zijn beheerders. Een gegeven dat nu de gewoonste zaak van de wereld is, en waar nog altijd een duidelijke toename in te zien is. "Destijds ging de rapportage nog manueel en moest alles gecontroleerd worden. Nu kunnen we niet alleen bijtijds zien wat er gebeurt met een trailer, maar ook wat er gaat gebeuren. We reageren er pro-actief op. TIP is hier echt een voortrekker in geweest", aldus Belder, die zegt te verwachten dat er op termijn nog meer info uit de trailer te halen valt, waardoor kosten van onderhoud nog overzichtelijker worden.  "TIP is een pionier geweest ion het verwerken en interpreteren van data", zegt Rogier Laan. "Vanwege de omvang van de vloten die wij beheren, is er in alle facetten van trailerbeheer een scherp beeld ontstaan. Daar laten wij onze klanten van profiteren. Het is dan wel noodzaak om de trailer van de juiste apparatuur te voorzien." Bas Belder reageert:  "De meeste van onze trailers  rusten we nu standaard uit met een telematica-systeem. Het is van essentieel belang dat we onze trailers overal kunnen blijven volgen. P&O Ferrymasters is een bedrijf dat zelf geen trekkende eenheden heeft. Met dit systeem weten we toch op elk moment waar zich onze trailer bevindt. We beschikken intussen voor onze klanten over een customer portal, waarop ze zelf kunnen zien waar zich hun lading bevindt. Dat vinden ze zo belangrijk, dat we dankzij deze portal, weer nieuwe klanten erbij hebben gekregen." Belder zegt dat hij daarnaast verwacht dat telematica op trailers in de toekomst ook een heilzame werking zal hebben op het fileprobleem. "Ook daar wordt gezocht naar oplossingen, die zullen er zeker komen. We zijn ervan overtuigd dat de juiste inzet van data, het volume op de weg zal verminderen."

Beladingsgraad

P&O Ferrymasters is al lang geen bedrijf meer dat alleen de weg gebruikt om transporten voor klanten uit te voeren. "De laatste jaren zien we een gestage groei van het vervoer van trailers per spoor. Al onze nieuwe trailers zijn huckepack trailers. Mede dankzij TIP hebben we nu ook geen planken meer. Dat was een forse kostenpost, we raakten vele losse planken kwijt. Dat is nu voorbij, dankzij nieuwe techniek.  We maken steeds meer gebruik van het spoor, we groeien er jaarlijks vele procenten door. Verhoogde inzet op intermodaal vervoer heeft voor P&O Ferrymasters een hoge prioriteit." Rogier Laan is het met Belder eens: "Niet alleen bij de trucks, ook bij de auto's blijven er plekken leeg. Allemaal lucht dat eruit mag."

Banden

Over lucht gesproken, schiet Bas Belder nog te binnen welk stukje info hij graag nog zou willen toevoegen aan het huidige vlootbeheer. "We zijn benieuwd of we continu op afstand de bandenspanning van een trailer kunnen volgen. Tot nu toe komt het toch nog voor dat we met een klapband te maken krijgen. We bekijken hoe we dat kunnen voorkomen." Rogier Laan zegt dat de problematiek hem bekend voor komt en dat er onderzoek om tot een betrouwbare methode te komen om banden te kunnen volgen. "Zo hebben we steeds weer nieuwe uitdagingen. Hoe lang we ook samenwerken met P&O Ferrymasters en andere klanten, op geen enkel moment is zo'n samenwerking een vanzelfsprekendheid. Op elk moment luisteren en pro-actief inspelen op de ontzorgingsvraag, dat is en blijft de uitdaging. Dat is de afspraak die we met elkaar zijn aangegaan."

Tim de Jong

DEEL HET

Meer over...