STU autotransporter van Twente Trucks

Twente Trucks uit Rijssen heeft samen met producent STU een multifunctionele nieuwe autotransport- oplegger ontwikkeld. Kenmerken zijn een hoog laadvermogen, multi- verstelbare dekken en een extra stabiele bouwwijze voor de steeds zwaarder wordende voertuigen.

De nieuwe autotransport- oplegger heeft in vergelijking met bestaande modellen een zwaarder chassis en is degelijker gebouwd. Mannes Dekker van Twente Trucks: ,,Auto’s worden steeds zwaarder, met name elektrische voertuigen. Dat vraagt om een stabiele autotransporter met meer technische reserve en daaraan voldoet deze nieuwe STU trailer.’’

De oplegger is volledig gegalvaniseerd terwijl alle zichtdelen in poeder coating zijn uitgevoerd. Bijzonder daarbij is wat de producent het ‘New Edge’ design noemt, met strakke lijnen. Alle zwart- gecoate RVS kisten zijn weggewerkt in de oplegger en zijn waterdicht uitgevoerd. In die kisten is opbergruimte voor lading zekering materiaal, maar ook de bediening is ondergebracht in zo’n kist. Bijzonder is dat alle kisten voorzien zijn van LED verlichting. Verder is de oplegger ruimschoots voorzien van werklichten aan verstelbare stangen.

19,4 ton laadvermogen

De oplegger staat op Gigant assen met een technisch laadvermogen van 12 ton. Op het kenteken zijn deze assen ieder goed voor tien ton. Het totale laadvermogen van de oplegger bedraagt 19,4 ton, ruimschoots voldoende dus voor zes zware, elektrische voertuigen.

Net als de assen zijn ook de remdelen en de aansturing daarvan van Duitse origine, namelijk van Wabco. De radiografische afstandsbediening is bijzonder compact en werd geleverd en geinstalleerd door het Nederlandse Teleradio.

Doordacht ontwerp

Het ontwerp is bijzonder doordacht, met goed bereikbare techniek, zelfs als de oplegger aangekoppeld is. Zo zijn er tussen de opleggersteunen twee schuifdeuren aangebracht voor service aan de hydrauliek installatie. Verder zijn er twee lieren aangebracht, waarbij de geleide rollen ook speciale aandacht kregen, waardoor de kabel met haak eenvoudig aangebracht kan worden. Speciaal is ook de bevestiging van het reservewiel. Dat is aan de rechterzijde gemonteerd achter een klep op een gelagerde swing- arm. Daardoor is het altijd goed bereikbaar, ook in geladen toestand.

En andere bijzonderheid is dat het tweede hydraulische dek vrijwel rechtop kan staan, waarbij dit binnen de vier meter hoogte blijft. Hierdoor kunnen ook grote voertuigen zoals campers eenvoudig geladen worden in combinatie met personenauto’s.

De eerste STU Twente Trucks autotransport oplegger wordt geleverd aan Autotransport Dick van Zandwijk uit Kaatsheuvel. Dit bedrijf zet de oplegger in voor het transport van ex lease- auto’s naar de handel en voor repatriatie transporten vanuit het buitenland.

DEEL HET