Stas sluiskipper ontwikkeld samen met de klant

André Zuidema werkt voor Sprik Granen Zuidbroek met een Stas sluiskipper die geleverd werd door Van der Peet. De vijzelinstallatie in de laadbak werd door Van der Peet ontwikkeld in nauwe samenwerking met de klant, en de ontwikkeling er van is gebaseerd op ervaring in het dagelijkse gebruik.

We spreken André Zuidema tussen twee ritten in: "Vandaag rijd ik toevallig vloeibare kunstmest, maar meestal vervoer ik granen met de Stas Sluiskippers van Van der Peet. Ik heb net gelost in Zuidbroek en vertrek straks naar Kampen. Dan ben ik zo weer twee uurtjes onderweg."

André Zuidema is chauffeur bij Sprik Granen uit Zuidbroek. Dit bedrijf handelt in granen en kunstmest en heeft een eigen transporttak. Het wagenpark telt zeven vrachtauto’s, waaronder vier Stas Sluiskippers van Van der Peet. Zoals gezegd vervoert André Zuidema het meest granen met een Stas sluiskipper. "Hoofdzakelijk voor de veevoerindustrie", vertelt hij. "Klanten zijn veevoerbedrijven, maar ook eindgebruikers zoals kuikenmesters en varkenshouderijen."                                    

De Stas sluiskipper is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Stas en Van der Peet. Stas bouwt de kippers in de fabriek in België. Vervolgens monteert Van der Peet er in Nieuwkoop de sluis en vijzelinstallatie op. André Zuidema: "Die vijzelinstallatie heb je echt wel nodig. De sluis is 50 centimeter breed en daardoor loopt bij het kiepen niet al het graan naar de sluis. Er blijft altijd nog wat liggen in de hoekjes, vaak nog zo'n drie- tot vierhonderd kilo. Maar dankzij die vijzelinstallatie kun je dat laatste beetje graan gemakkelijk en snel lossen. De ronddraaiende vijzel veegt het uit de hoekjes van de bak en transporteert het naar de sluis." Uniek aan het van der Peet lossysteem is de uitzonderlijk snelle lostijden, hierin weet van der Peet zich echt te onderscheiden, wij lossen regelmatig met de stopwatch om onze lostijden te monitoren en wij stonden versteld van de behaalde lostijden. 

Sprik Granen Zuidbroek rijdt sinds eind 2016 met Stas Sluiskippers. André Zuidema: "Afgelopen december namen we de vierde al in gebruik. Deze heeft Van der Peet overigens op ons verzoek iets aangepast. Om nog sneller te kunnen lossen, hadden we behoefte aan een betere inloop naar de sluis. Een betere ontluchting van de sluis, zeg maar."

"De technische productontwikkelaar van Van der Peet had er wel oren naar om hiermee aan de slag te gaan. 'Wij gaan er iets moois van maken', zei hij. Dat vind ik ook meteen het sterke aan Van der Peet. Zij staan open voor ervaringen vanuit de praktijk. Van de monteur hoorde ik laatst dat Van der Peet de inloop naar de sluis en de ontluchting die zij in overleg met ons verbeterd hebben, nu zelfs meenemen in volgende projecten!"

DEEL HET