Schmitz heeft 50.000 grens in zicht

Trailerbouwer Schmitz verwacht het lopende, gebroken boekjaar de productiegrens van 50.000 stuks te slechten. Dat zei bestuursvoorzitter Andreas Schmitz tijden de VDA-conferentie in Frankfurt, de opmaat van de IAA. De afgelopen vier jaar bleef Schmitz steeds ruim onder dit productie aantal. De productie schommelde rond de 42.500 trailers. In 2013/14 kreeg het groeiende Schmitz te maken met een terugval doordat de Russische markt op slot ging. Vorig jaar was het wederom een stapje minder, maar volgens Schmitz ligt zijn familiebedrijf nu op koers om de komende tijd de productie toch te laten stijgen, de situatie in Rusland ten spijt.

Schmitz reorganiseert in Turkije waar het op termijn zelf trailers wil bouwen, net zoals aartsrivaal Krone dat al langer doet. Meer concurrentie dus voor de eigen Turkse trailerindustrie, waar Tirsan de grootste fabrikant is. 

Volgens Schmitz staat het bedrijf er gezond voor. Het bedrijfskapitaal is voor 56% in eigen handen. Het bedrijf heeft dik 200 miljoen op de bank staan waarover vrij beschikt kan worden. Twee jaar geleden vertelde Krone een soortgelijk verhaal aan onze redactie. De verwachting is dat Schmitz in het lopende boekjaar zo'n zestig miljoen euro zal overhouden, net als twee jaar geleden.

Schmitz zegt dat de goederenstromen steeds internationaler worden. Het valt Schmitz ook op, dat er voor elke trekker, twee tot drie trailers ter beschikking staan. Dat leidt ertoe, dat steeds transparanter moet worden, waar de betreffende trailers staan. Telematica kan hierbij helpen.  

In de portefeuille van de Financial Services van Schmitz zit voor 800 miljoen euro aan trailers. Het bedrijf verkoopt daarnaast 10.000 gebruikte trailers op jaarbasis, aldus Schmitz. De activiteiten in China zijn nog niet geheel op stoom, maar intussen wordt er in Turkije gewerkt aan een andere structuur, die de verkopen daar verder zal moeten aanjagen. 

DEEL HET