Schmitz en Van Eck in Transformers project

Trailerbouwers Schmitz en Van Eck nemen met nog twaalf Europese partners, waaronder DAF, Volvo en TNO deel aan het zogeheten Transformers project. Hierin zijn drie trailers ontwikkeld die 25% CO2 minder uit moeten stoten dan huidige modellen.

Die forse reductie wordt bereikt door veel te doen op het gebied van aerodynamica en met energie genererende assen. De kennis en kunde die daarvoor nodig is, kwam voor een deel uit de Europes subsidiepot. Het project is begroot op 7,9 miljoen euro, waarvan 5,2 miljoen uit Brussel komt. 

Er zijn drie prototypen ontwikkeld, waarvan een kenmerk is dat het trailerdak kan worden verlaagd. De achterdeuren kunnen dan inschuiven. Dit is ideaal vanuit aerodynamisch perspectief, maar natuurlijk niet vanuit perpectief van stevigheid voor de trailer en veiligheid voor de lading. De trailer is een studie, waarbij er nog niet is nagedacht over de ladingzekeringseisen, die in Duitsland toch zowat heilig zijn. De redenatie achter het verstelbare, lees verlaagbare dak, is dat trailers in de meeste gevallen niet helemaal tot de top volgeladen worden. De inzet is dus niet overal gegarandeerd.  

Energie assen

Interessant is de ontwikkeling die we zien bij de assen. Schmitz en partners hebben hier veel aandacht aan besteed. De assen genereren energie in afdalingen en tijdens remmen. Dat kan zoveel worden, dat er batterijen mee opgeladen kunnen worden. Hiermee kan de koelmotor worden aangedreven en kan, heel actueel, het hybridesysteem van de trekker worden ondersteund. Dit verklaart de deelname van Volvo en DAF aan het project. 

 

DEEL HET