Schmitz Cargobull: Minder trailers, meer omzet

Europa's grootste trailerbouwer en marktleider Schmitz Cargobull presenteerde onlangs het nieuws voor de IAA in Hannover, en nam het afgelopen jaar door. Opvallend is dat er minder trailers verkocht werden, maar dat de omzet juist hoger lag.

Topman Andreas Schmitz verklaart dat door de fors toegenomen prijzen van onderdelen en grondstoffen. Vanaf 2022 tot dit jaar stegen de inkoopkosten met maar liefst 55%. Dat prijsniveau vertoont inmiddels wel een dalende lijn maar ligt nog steeds 40% hoger dan in 2022. ,,Ik ben er bang voor dat dit het nieuwe normaal is’’ aldus Schmitz.

Schmitz Cargobull probeert de hogere inkoopprijzen te compenseren met meer efficiëncy voor de klanten, bijvoorbeeld met een betere isolatiewaarde. Die is volgens Schmitz bij de nieuwe koeltrailers rond de 10 tot 15% verbeterd, wat voor de klant zo’n 50 Euro per maand scheelt aan brandstof voor de koelmotor. Daarnaast werkt Schmitz Cargobull aan een geheel nieuwe koelmotor die op de IAA gepresenteerd wordt. Daarbij staat ook alles in het teken van efficiency.

Het lagere aantal orders wijt hij aan het wegvallen van de Russische markt. In 2022 verkocht Schmitz Cargobull nog 60.800 opleggers, een jaar later, in 2023 waren dat er 57.550. Voor dit jaar verwacht Schmitz dat de teller bij 45.500 eenheden zal stoppen. Schmitz Cargobull was veruit marktleider in Rusland met verkoopaantallen tussen de 7000 en 10.000 trailers per jaar.

Los van het Rusland verhaal gaat het ook in West Europa niet geweldig volgens Schmitz: ,,Er heerst pessimisme in de markt en de efficiency staat onder druk door hogere kosten. Reguleringen en subsidies verstoren de markt en de kosten voor de verduurzaming zorgen voor veel uitdagingen. Daarbij komt dat het aantal afgelegde kilometers een dalende trend vertoont, vooral in Duitsland. Schmitz Cargobull kan dat nauwgezet monitoren door de data van de opleggers.

Uitdagingen

Uitdagingen ziet Andreas Schmitz vooral in de invoering van Vecto voor trailers. ,,Het reduceren van de CO2 uitstoot van een vloot is een mooi streven, maar het verplicht stellen zorgt voor ongewenste effecten. Een voorbeeld daarvan zijn onze eigen trailers die hier in de buurt rijden. Die leggen amper 50 kilometer per week af voor onze eigen logistiek, maar ook deze trailers moeten straks voorzien zijn van aerodynamische voorzieningen. Dat is zinloos en kostbaar, niet alleen bij aanschaf maar ook bij de verwachte schades aan de aerodynamische delen’’.

IAA nieuws

Voor het zware werk komt Schmitz Cargobull met de X-Tough schuifzeiltrailer. Een extra stevige uitvoering voor Nederland en Scandinavië, geschikt voor een zwaardere belasting en met standaard een vloer die geschikt is voor een heftruck belasting van 9,5 ton. Verder is er ook bij Schmitz Cargobull aandacht voor de Super Eco Combi en voor emissieloze koelmotoren.

Wereldwijd actief

Zoals bekend heeft Schmitz Cargobull sinds kort een minderheidsbelang in Van Hool via het Zuid-Afrikaanse GRW. Voor de eigen koelmotoren is er een deal met het Amerikaanse Utility, terwijl er ook een samenwerking is met Berger Ecotrail. Schmitz Cargobull heeft fabrieken in Vreden, Gotha en Altenberge in Duitsland, en verder in Litouwen, Slovakije, Turkije, Spanje en Engeland. Samenwerkingen zijn er verder met MaxiTrans in Australië, en met het genoemde GRW in Zuid Afrika.

Bij de foto’s: Een kijkje in de koeltrailer fabriek in Vreden.

DEEL HET