Rondaan Berlikum: Groot in kleine series

Rondaan Carrosserie en Wagenbouw BV in het Friese Berlikum specialiseert zich steeds meer in de bouw van kleine series speciale voertuigen. Voorbeelden daarvan zijn de mestopleggers, maar zo wordt er ook gewerkt aan een serie semi-diepladers voor Bredenoord Aggregaten.

Rondaan Carrosserie en wagenbouw is actief sinds 1915. Het bedrijf is Palfinger- en VDL dealer en gespecialiseerd in de opbouw van afzetsystemen en autolaadkranen. Daarnaast is het bedrijf succesvol met de lichtgewicht- container aanhangwagens met een eigen gewicht van slechts 3360 kilo. ,,Op stalen velgen, dus dat kan nog lichter’’ vult Jan Sake Rondaan aan.

Mestopleggers

Het bedrijf is gespecialiseerd in maatwerk, maar steeds vaker leidt dat tot de bouw van kleine series speciale voertuigen. Zo is Rondaan succesvol met de in eigen huis ontwikkelde mestopleggers. ,,Wij bouwen de chassis voor die trailers, met ons eigen Rondaan kabel stuursysteem op de voorste- en laatste as. De RVS tank wordt gebouwd en gemonteerd door Kuipers Woudsend, waarna de oplegger wordt afgebouwd door Truck en Trailer Service Smilde BV. Bijzonder is de chassis constructie, waarbij rekening is gehouden met de vaak steile hellingen waar de voertuigen uit de voeten moeten kunnen. Daarvoor is ter hoogte van de achterzijde van de trekker een ronding in het chassis aangebracht, waardoor er geen schade ontstaat. De Rondaan mestoplegger is voorzien van een doorlopend chassis voor een lange levensduur en weegt desondanks slechts 7800 kilo. ,,Het is een mooi voorbeeld van een kleine serie van een speciaal product’’ aldus Rondaan.

Uitschuifbare semi-diepladers

Een andere serie voertuigen werd in samenwerking met collega Palfinger dealer HSE uit Vaassen ontwikkeld voor Bredenoord de aggregaten specialist uit Apeldoorn. Het gaat daarbij om uitschuifbare- twee assige semi-diepladers met autolaadkraan welke over de volle lengte zijn uitgerust met het Bredenoord vastzetsysteem waarmee de aggregaten eenvoudig kunnen worden gezekerd. Achter de nek staat een Palfinger 42 ton/meter kraan die volledig elektrisch wordt aangedreven. De opleggers zijn uitgerust met 17,5 inch wielen met een Tridec- gestuurde fusee as. Wij bouwen de complete oplegger, vervolgens voorziet HSE deze van een kraan, lier en de door hen in eigen huis ontwikkelde elektrische aandrijving compleet met accu pakket.

Alles op één locatie

De afgelopen jaren waren best uitdagend, de gevolgen van Covid en vervolgens de oorlog in Oekraïne zorgden voor langjarige verstoring van de productie en toelevering van zowel trucks als onderdelen. “Sinds vorig jaar is het weer alle hens aan dek, aldus Rondaan”. Het bedrijf werkt momenteel met 35 man in Berlikum en besteed daarnaast de nodige deelwerkzaamheden uit. ,,O.a. middels open dagen, contacten met opleidingsinstituten en uitzendbureaus proberen we de instroom te stimuleren, want we hebben altijd ruimte voor kundig personeel’’. Rondaan kan in principe alles zelf, met eigen engineering, ruwbouw,  afbouw en spuiterij afdelingen op één locatie.

Klanten uit heel Nederland, en zelfs daar buiten weten het bedrijf steeds vaker te vinden. ,,Een mooi voorbeeld zijn de aluminium bulkkippers voor agrarisch gerelateerd transport. Die bouwen we ook voor Belgische en Duitse klanten, want ook in die sector is maatwerk vaak belangrijk’’ aldus Jan Sake Rondaan. Hij runt het bedrijf samen met zijn broer, Pieter Dirk Rondaan.  

DEEL HET