Pacton: Meeneem heftruck in- of achterop de trailer

Int. Transportbedrijf J.Th. van Dinteren BV uit Deest werkt sinds kort met een nieuwe Pacton schuifzeilentrailer met een bijzondere oplossing voor het vervoer van de meeneem heftruck. Die kan namelijk zowel achter- als in de oplegger vervoerd worden dankzij een slim systeem. 

De nieuwe Pacton schuifzeiloplegger van het bedrijf is voorzien van een verzonken lorrybaan over de laatste 4,1 meter van de laadvloer. Hierin kan een compacte lorry verreden worden waardoor de meeneemheftuck in de trailer vervoerd kan worden. Deze aanpassing voor een zogenaamde klim-meeneemheftruck is een Pacton optie die veel voordelen heeft. Bij lege ritten, of met deelbelading hangt de meeneemheftruck niet meer achter aan de trailer waardoor de schoteldruk toeneemt doordat het gewicht van de machine verder naar voren staat. Daarnaast wordt de kostbare meeneemheftuck in de trailer beschermd tegen de elementen, en in deze periode tegen sneeuw en strooizout. Dit zorgt voor een langere levensduur en minder onderhoud en storingen aan de meeneem heftruck. 

De bevestiging van de meeneemheftruck heeft een pneumatische bediening en voor de lorry is een opbergmogelijkheid gemaakt waardoor de volledige laadvloer te benutten is bij een volle vracht. De lorry loopt in de vloer in geïntegreerde banen waardoor de vloer volledig vlak is als de lorry niet in gebruik is.

Een voordeel van het meenemen van de meeneemheftruck in de oplegger is ook de kleinere draaicirkel. Met de meeneemheftruck achter de oplegger ontstaat er een grotere achteroverbouw met als gevolg een grotere uitzwenk straal. Voor Van Dinteren is het aslastprobleem de belangrijkste reden om te kiezen voor deze oplossing. Theo van Dinteren, de financiële man van de onderneming vertelt: "Het is de eerste keer dat we voor deze optie kiezen, maar ik sluit niet uit dat we het ook bij onze andere trailers alsnog laten installeren. "Wij waren in 1986 één van de eersten die dit systeem toepasten bij een Floor-oplegger. Wij vervoeren veel bouwmaterialen naar Duitsland en dan gaat het vrijwel nooit om een 'full load'. Als wij bijvoorbeeld van Zuid-Nederland naar Hamburg rijden hangt de meeneemheftruck achterop in weer en wind, met alle nadelen, en we gebruiken deze veelal maar 1 keer in 2 dagen. Dan zetten we de meeneemheftruck ín de oplegger voor de optimale gewichtsverdeling, ook rijd je niet met zo'n zware machine achterop, wat beter is voor de aerodynamica. Daarbij is het nadelig voor de trailer als de  meeneemheftruck er achter 'bungelt'; het leidt ertoe dat de trailer er in het gebruik behoorlijk van langs krijgt. Het bespaart dus niet alleen brandstof, maar ook onderhoudskosten.

De Pacton schuifzeiloplegger is voorzien van een gestuurde laatste as en een aslift op de voorste van het triple stel. Van Dinteren: "Dankzij het widespread asstel hebben we met één stuuras toch een kleinere draaicirkel op deze Pacton-trailer, deze is vergelijkbaar met trailers van andere merken die twee stuurassen hebben." Verder is er veel gedaan aan gewichtsreductie door de toepassing van aluminium luchtketels en Alcoa wielen.  De Pacton-oplegger is geleverd met Ladungssicherung-certificaat type XL voor 27.000 kg. De oplegger is hiervoor uitgevoerd met een versterkte carrosserie met een verstevigd kopschot, achterportaal, achterdeuren, rongen. Verder zijn er extra horizontale spanbanden in de schuifzeilen aangebracht en is er een versterkt dakzeil toegepast. Van Dinteren: "Alle opleggers die we nieuw aanschaffen worden geheel op maat gespecificeerd. We spitsen ze toe op het werk dat we ermee doen. Denk aan de zetting van de assen, de gewichtsverdeling en de draaicirkel. Waarom zou je het jezelf in je dagelijkse werkzaamheden moeilijk maken met ongeschikt materieel?"

DEEL HET

Meer over...