Pacton LZV voor Duits bedrijf Hansa-Express

Pacton heeft een B-Double LZV combinatie afgeleverd aan het Duitse Hansa-Express. De combinatie wordt ingezet voor het vervoer van lege containers. Doordat er drie 20ft containers meegenomen kunnen worden bespaart Hansa-Express maar liefst 30 procent van alle vervoersbewegingen.

Hansa-Express uit Oyten, bij Bremen, is gespecialiseerd in het transport van gevaarlijke/explosieve materialen. Omdat het transport van gevaarlijke goederen per LZV niet toegestaan is, worden met name lege zeecontainers vervoerd vanuit de regio naar het warehouse van Hansa-Express. In Duitsland is het zogenaamde Positivnetz van kracht, dat de wegen omschrijft die toegestaan zijn voor LZV-vrachtverkeer. Wanneer de LZV-combinatie buiten het Positivnetz moet zijn, wordt de LZV-combinatie tijdelijk gesplitst en na het ophalen/afleveren van containers weer gekoppeld als LZV. 

De door Pacton gerealiseerde oplossing was de enig mogelijke - van de vier in Duitsland toegestande combinatie-opties - voor Hansa-Express, vertelt eigenaar Andree Niehaus. Hij vond Pacton Trailers, als leverancier van LZV-oplossingen, door simpelweg op het internet te zoeken. In Duitsland kon hij de gewenste oplossing niet vinden. "De standaard oplossingen volstaan voor ons niet. We zochten een leverancier die maatwerk levert."  

Pionierswerk  

Voor Hansa-Express was de aanschaf van de zogenaamde Lang-LKW pionierswerk, vertelt Niehaus. "We zijn het eerste bedrijf in de regio met dit type LZV-combinatie. Ook de plaatselijke autoriteiten waren geheel nieuw met het fenomeen." Inmiddels echter bewijst de inzet van de Pacton-combinatie zich in de praktijk. Met een besparing van zo'n 30 procent in transportbewegingen is er een behoorlijke winst behaald. 

Dat de productie van een LZV-combinatie voor toepassing in Duitsland specifieke eisen omvat, was Pacton niet vreemd. Het was weliswaar de eerste keer dat Pacton een LZV-trailercombinatie aan een Duitse klant leverde; het was echter zeker niet de eerste LZV-combinatie die Pacton voor Duitse toepassing afleverde. De 'afwijkende' Duitse eisen voor LZV's beslaan onder meer de draaicirkel (max. 12,5 meter in Duitsland tegenover 14,5 meter in Nederland), het maximaal toelaatbare gewicht (40.000 kg maximaal) en het gebruik van een achteruitrijcamera. 

Gestuurde assen 

De LZV-combinatie voor Hansa-Express bestaat uit een Pacton tweeassige B-Double BXC.230, welke pneumatisch in- en uitschuifbaar is van 7,5 tot 11,13 meter. De naloopas van de oplegger - die geschikt is voor een 20-voets container, is fuseegestuurd. De B-Double is Pacton´s multifunctionele LZV oplossing. Met een B-Double is het niet alleen mogelijk om een LZV combinatie te creëren, maar met het asstel ingeschoven kan deze oplegger ook worden ingezet als korte oplegger. Het productgamma van Pacton omvat de B-Double zowel in open laadbak uitvoering, in containeruitvoering, alsook als schuifzeilenuitvoering. 

De volgoplegger voor Hansa-Express is een Tridec-gestuurd, tweeassig containerchassis van het type TBC.230.G4222 met een lengte van 13,68 meter. Deze oplegger is geschikt voor een tweetal 30-voets containers, of voor één centraal geplaatste container van 20, 30 of 40 voet. De wielbasis van de oplegger is specifiek toegespitst op de Duitse eisen. 

Gevaarlijke goederen  

Hansa-Express Logistics is gespecialiseerd in weg-, water- en luchttransport en warehousing van gevaarlijke en explosieve goederen. Sinds 1989 is het bedrijf actief in de wereldwijde verzending van gevaarlijke goederen IMO klasse 1.1 tot 1.6. De eigen vrachtwagens zijn uitgerust voor de hoogste vereisten voor explosievervoer (ADR EX II en EX III). Men heeft een speciale afdeling voor doorvoervergunningen, escorts en speciale nationale voorschriften in Europa.

 

DEEL HET

Meer over...