Pacton kraantrailers voor Combex Bouwlogistiek

Combex Bouwlogistiek heeft een aantal nieuwe Pacton kraanopleggers besteld. Onlangs werden er nog twee exemplaren afgeleverd en drie nieuwe staan in bestelling. Eén daarvan is een uitschuifbare uitvoering. Het gaat deels om vervanging en deels om een uitbreiding van de Combex vloot.

Sinds jaar en dag maakt het merk Floor een belangrijk deel uit van het wagenpark van Combex. ,,Modern materieel is belangrijk", vertelt technisch directeur Allard Tadema. "Het up-to-date houden van het wagenpark vergt veel aandacht. Voor het onderhoud beschikken we over een eigen werkplaats met 10 monteurs. Ook keuringen - inclusief kranen - worden in eigen huis gerealiseerd."

De kraanopleggers van Combex worden uitgevoerd met een diversiteit aan kranen, afhankelijk van de inzet. Het gaat dan om Kennis-kranen met een capaciteit van 16 tot 50 ton/meter. De exacte specificatie van een oplegger en kraan komt tot stand aan de hand van de inzet én de wensen van de chauffeur. Denk bij individuele chauffeurskeuzes aan opbergruimte, pallethaken, hulpstukken en de bediening van de kraan. ,,Materieel moet en mag op dat gebied ook een beetje chauffeur-eigen zijn", vindt Tadema.  

Breed inzetbaar

Combex is vrijwel uitsluitend actief in de bouwsector. Dan gaat het om autolaadkraantransport, binnenladertransport, exceptioneel en open transport en kooi-aap transport. Ook op- en overslag (meer dan 50.000 m2 beschikbaar) valt onder de dienstverlening. Combex heeft hiertoe een groot en gevarieerd wagenpark met onder meer kranenopleggers, tautliners, binnenladers, vlakke opleggers, schuifzeilenoplegger en semi-diepladers. Tot de dagelijkse lading behoren heipalen, vloeren, wanden en diverse staalproducten. Het gevarieerde wagenpark maakt het mogelijk om alle soorten lading te vervoeren. Van 'standaard' vervoer naar de bouw tot het vervoer van goederen met een buitengewone lengte, breedte of hoogte.  

Gestuurde opleggers

De Pacton kraanopleggers (type TPD.348.C-B) voor Combex zijn voorzien van drie assen op een BPW Airlite II luchtveerstel. De achterste twee assen zijn gedwongen gestuurd door middel van Kennis tweestangenbesturing vanuit de koppelingschotel. De voorste as is voorzien van een volautomatische aslift geschakeld via het EBS, met schakelaar voor gedwongen zakken. De trailers hebben een chassislengte van 13,15 meter, met een koppelingdruk van 18.000 kg, een asdruk totaal van 30.000 kg en een totaal toelaatbaar gewicht van 48.000 kg. De hoofdliggers doen tevens dienst als kraangeleiding, met een kraanspoorbreedte van 1.300 mm. Er zijn vaste kraanoprijbokken en de Pacton/Kennis achterzijde heeft een demontabele lichtbak en bumperbalk. Het aluminium kopschot is demontabel en de opbouw bestaat uit 2 x 6 scharnierende en afneembare zijborden van geanodiseerd aluminium, met een hoogte van 1 meter.

 

Verder hebben de opleggers aluminium luchtketels, bindhaken en touwhaken, een rvs-kist en stophoutbak, SKF centrale vetsmering en meerdere opbergvoorzieningen. Compartimenteren kan eveneens met behulp van een aluminium separatieschot van een meter hoog. Het schot is plaatsbaar op 800, 1.300, 1.800, 2.650 en 3.150 vanaf het kopschot. Er bevindt zich een Orlaco achteruitrijdcamera aan de achterzijde, onder de kraanuitloop gemonteerd. De oplegger voldoet aan alle eisen betreffende bindvoorzieningen. Nieuw is ook de signalering op het kopschot voor het niveau van de centrale smering.

Tadema vertelt dat Combex al zo'n 50 jaar met Floor stenentrailers werkt. "Toen de productie door Pacton Trailers werd overgenomen zijn we automatisch klant geworden. Nog altijd naar volle tevredenheid. De kraanopleggers die Pacton produceert zijn van hoge kwaliteit en ferme robuustheid. Omdat Pacton maatwerk levert, kunnen we de trailers aanpassen aan onze vereisten. Onze dagelijkse praktijk vindt plaats op veelal krap bemeten bouwlocaties, of bijvoorbeeld op locaties zoals rotondes, waar de twee stuurassen op de nieuwe kraanopleggers een uitkomst zijn."

DEEL HET

Meer over...