Nooteboom Manoovr voor Liebherr kraan

Voor het vervoer van kraanballast binnen de 100 tons wetgeving biedt Nooteboom naar eigen zeggen twee ideale transportoplossingen: De vlakke Ballasttrailer met countersteering en de nieuwste Manoovr Ballasttrailer.

Sinds de introductie van deze 6-assige Manoovr Ballasttrailer medio vorig jaar, kiezen steeds meer kraanverhuurders voor de Manoovr Ballasttrailer bij een mobiele telescoopkraan in plaats van een traditionele vlakke Ballasttrailer. De belangrijkste overwegingen om te kiezen voor de Manoovr Ballasttrailer zijn de lage laadvloer van 780mm, wat bijdraagt aan een betere veiligheid bij werken op hoogte. En vooral ook de hogere aslast van 12 ton/as, de hoogteslag van 500mm en de grote stuuruitslag van 60 graden. Dit is volgens Nooteboom de verdienste van de toegepaste pendelassen.

Kraan, trailer

De Nooteboom Manoovr Ballasttrailer is volgens het bedrijf de ideale transportoplossing voor het vervoer van kraanballast en kraandelen van de Liebherr LTM 1450. Dit heeft volgens Nooteboom  te maken met de grootte van de grondplaat (7,71 meter) van de LTM1450, waarbij de ballast voortaan onder de grondplaat moet worden geplaatst.

De meeste kraanbedrijven, die hun kranenpark onlangs hebben uitgebreid met de LTM1450, hebben daarom volgens Nooteboom voor de Manoovr Ballasttrailer gekozen als transportoplossing voor hun kraandelen. Onder andere Peinemann Kranen, Jos Blom Kraanverhuur B.V., Blansjaar, Kraanverhuur D. Boekestijn B.V., Kraan & Transportbedrijf van der Tol B.V en Haegens Kraanverhuur B.V. hebben het wagenpark met de Manoovr MPL-97-06 versterkt, aldus de Wijchense trailerbouwer.

Ballasttrailer

Vier jaar geleden ontwikkelde Nooteboom de nieuwe 7-assige Ballasttrailer met countersteer. Ondanks een verlaging van de aslasten van 12 naar 10 ton kreeg Nooteboom het voor elkaar om het laadvermogen van bijna 70 ton gelijk te houden aan de oudere versie. Hiermee werd het laadvermogen maximaal uitgenut binnen het 100tons netwerk dat in Nederland van kracht werd.

Tientallen kraanverhuurders in heel Europa hebben deze Ballasttrailer in de afgelopen jaren in hun vloot opgenomen vanwege het hoge laadvermogen, zegt Nooteboom, de lage onderhoudskosten en de manoeuvreerbaarheid die gerealiseerd wordt door countersteer.

MPL-97-06 ballasttrailer

Vanwege de lage laadvloer en de 12 tons pendelassen, is het de Manoovr ballasttrailer die steeds meer de plaats inneemt van de vlakke OVB-95-07. De Manoovr krijgt overal in Europa 12 ton per aslijn, zegt Nooteboom. Het toelaatbaar gewicht op het assenstel van de 6-assige MPL-97-06 is 72 ton. Dat is 2 ton meer dan op het 7-assige assenstel van de Ballasttrailer met 10 ton peras. Dit geeft volgens Nooteboom  een betere gewichtsverdeling om de ballast gemakkelijker over het laadvlak te verdelen.

De kortere combinatie kan met de Manoovr gemakkelijker manoeuvreren op een bouwplaats, zegt Nooteboom. Gecombineerd met een 4-assige trekker is het zelfs mogelijk om met een 5-assige Manoovr, binnen de 100 ton treingewicht, zowel ballast als kraandelen te vervoeren. Een ander voordeel is de lage vloer, die het mogelijk maakt om veilig op de trailervloer te werken.

Haegens Kraanverhuur

Haegens Kraanverhuur was het eerste kraanbedrijf dat de Liebherr  LTM1450 kreeg uitgeleverd en tevens heeft gekozen voor de Manoovr MPL-97-06. Uiteraard als transportoplossing voor kraandelen en kraanballast maar ook voor allerlei andere ladingen. Op bijgaande foto gebruikt Haegens de Manoovr Ballasttrailer voor het vervoer een zware 64 ton ketel van HKB Ketelbouw.

 

 

DEEL HET