Nooteboom Manoovr onthuld

Nooteboom wist na een eerste teaser, enige maanden geleden het nieuws goed binnen te houden. De nieuwe Manoovr techniek werd vandaag onthuld voor de pers en een aantal klanten en dat zorgde voor een verrassing.

De Manoovr is het antwoord van Nooteboom op de onafhankelijke wielophanging waar een aantal concurrerende merken de laatste jaren mee kwamen. Ten opzichte van die concepten was de Pendel-X serie van Nooteboom iets hoger en juist die hoogte bleek toch een belangrijk argument. Toch greep de trailerbouwer uit Wijchen niet naar de onafhankelijke wielophanging. Nootboom besloot het systeem van de pendelas door te ontwikkelen om tot een lagere rijhoogte te komen. ''Wij hebben altijd geloofd in ons pendelas concept en minder in onafhankelijke wielophanging'' aldus Johan van de Water van Nooteboom. ''Ieder systeem heeft voor- en nadelen maar met name stuuruitslag, veerweg, onderhoud en bandenslijtage waren voor ons argumenten om verder te gaan met de pendelas. Daarbij komt uiteraard het voordeel van 12 ton per as wat uniek is voor het pendelas systeem.''

Om hoogte te winnen moest de pendelas eigenlijk opnieuw worden uitgevonden. Het geheim zit hem in de ophanging. Onder de 2,5 cm dikke vloerplaat is een conische vorm gemonteerd die alle rem- en stuurkrachten verdeelt over de vloerplaat. De eigenlijke pendelas zit met een pen gemonteerd in deze conische vorm. Daarmee is eigenlijk het principe omgedraaid, want normaal gesproken zat die pen gemonteerd onder de vloerplaat.

Het resultaat van deze nieuwe techniek is een semi-dieplader met een vloerhoogte van slechts 780 mm. Dat betekent dat er maar liefst 70 mm gewonnen is door het nieuwe Manoovr systeem. De stuuruitslag bedraagt 70 graden terwijl de hoogteslag 500 mm is. Nooteboom benadrukt de lage total cost of ownership van de nieuwe Manoovr opleggers. Doordat er weinig draaipunten zijn is het onderhoud minimaal en de banden gaan volgens de trailerbouwer drie- tot vier keer langer mee dan bij andere concepten.

De Manoovr is dankzij de relatief eenvoudige constructie licht geconstrueerd. Doordat de centrale koker geen deel uitmaakt van de wielophanging kon het lijf hoger, en daardoor lichter geconstrueerd worden. Volgens opgave is het eigen gewicht dan ook minder- of gelijk aan dat van soortgelijke opleggers met onafhankelijke ophanging.

De Manoovr is leverbaar in verschillende configuraties van drie tot tien assen. De laadvloer is enkel, dubbel- of driedubbel uitschuifbaar. Zwanenhalzen zijn leverbaar in 25- of 30 tons uitvoering. De Manoovr is er met een breedte van 255 cm of 275 cm.

Nooteboom is met de Manoovr genomineerd voor de Innovation Award van de RAI vereniging SV. De prijsuitreiking van deze prestigieuze Award zal plaatsvinden tijdens de BedrijfsautoRAI 2015. Nooteboom is te vinden op stand nr 01.220.

DEEL HET