Noorwegen verruimt LZV netwerk

Combinaties van 25,25 meter, oftewel de LZV combinaties, mochten tot voor kort slechts op de Noorse hoofdwegen rijden. Vlak voor kerst heeft de Noorse Public Roads administration dit netwerk belangrijk uitgebreid.

Tot voor kort mochten 24 meter lange houtauto’s op veel meer wegen rijden dan alleen het hoofdwegennet in Noorwegen. Vanaf 21 december zijn die wegen nu opengesteld voor wat ze in Noorwegen EMS combinaties noemen, bij ons bekend als 25,25 meter lange LZV’s.

Wel zijn er op sommige wegen beperkingen. De provicies en de gemeenten kunnen dergelijke beperkingen instellen, maar dat is in ons land niet anders.

Noorwegen staat al vanaf 2008 25,25 meter lange combinaties toe als proef. Vanaf 2014 is die proef omgezet in permanente wetgeving. Het EMS netwerk in Noorwegen omvatte tot voor kort 5150 kilometer waarvan 4250 kilometer aan rijkswegen. Met de nieuwe uitbreiding  is het netwerk voor LZV’s uitgebreid naar 55.000 kilometer!

Het tonnage voor een LZV in Noorwegen varieert tussen de 50 en 60 ton, afhankelijk van de omstandigheden en het hellingspercentage van de weg. In de wintermaanden is het bijvoorbeeld 50 ton op wegen met een hellingspercentage van 6% of meer.

Met de inzet van LZV combinaties in heel Noord Europa stijgt de toepassing van dit duurzame concept snel. De bottleneck ligt momenteel nog in Duitsland waar 40 ton het maximum is maar veel vervoerders zien toch kans om binnen die strenge regels hun LZV combinatie internationaal in te zetten. Helaas ontbreekt duidelijke Europese regelgeving tot op dit moment waardoor ieder land zijn eigen regels stelt. Zo mag getrokken materieel in Denemarken bij een LZV toepassing niet voorzien zijn van sturende assen en eist Duitsland een omvangrijk pakket aan veiligheidsvoorzieningen. Ook op het gebied van laadlengte lopen de eisen uiteen in de verschillende landen.

Ook is het oversteken van een Europese binnengrens nog niet toegestaan waardoor officieel LZV combinaties op de grens afgekoppeld moeten worden om over de grens weer samengesteld te worden. Een merkwaardige regeling waaraan gewerkt wordt.

 

DEEL HET