Duitsland staat nog langere LZV toe

In Nederland is er ophef over het vervoer van drie 7,15 meter lange afzetbakken op een LZV combinatie maar in Duitsland lijkt dat geen probleem. Ze gaan daar zelfs een behoorlijke stap verder, getuige deze combinatie van Hermes Logistics.

Het bedrijf rijdt momenteel met een Fliegl combinatie met drie BDF bakken van 7,45 meter. Dat kan, doordat de trailer 138 cm langer is dan 13,60 meter wat hier het maximum is. Anders dan in Nederland geldt er in Duitsland kennelijk geen maximale laadlengte maat voor LZV combinaties, waardoor dit mogelijk is. Dankzij een kort koppelsysteem blijft de voertuiglengte binnen de 25,25 meter, terwijl in de bochten de triangel uitschuift. Dit is heel bijzonder, aangezien de toepassing van LZV combinaties in Duitsland op andere vlakken juist veel strenger is dan in Nederland.

Een rechtstreeks gevolg van de toegenomen laadlengte is een fors grotere uitscheermaat van de achterzijde door de grote achteroverbouw. Ook de kopstraal zal groter zijn dan die van een in Nederland toegestane combinatie. Het is heel merkwaardig dat de wetgeving voor LZV combinaties in Europa niet geharmoniseerd is. Juist van zo'n relatief nieuw concept zou je mogen verwachten dat Europa één lijn trekt, maar daar is helaas geen sprake van.

De combinatie maakt gebruik van de zogenaamde 'Swap Train' van Fliegl, in combinatie met een gestuurde dolly met een trekstang die maximaal 60 cm uitschuift. Hermes claimt een enorme besparing van CO2 en brandstof door de inzet van deze combinatie. In feite combineert Fliegl hiermee de 15 meter lange oplegger zoals die in Duitsland onder bepaalde voorwaarden is toegestaan met een dolly en een motorwagen. Overigens geldt voor de 15 meter trailer in Duitsland dat die voor zoals het er nu uit ziet tot 2023 ingezet mogen worden. Wat daarna gebeurt is koffiedik kijken. 

DEEL HET