Mandersloot met LZV naar Tsjechië

Sinds deze week rijdt Mandersloot met twee LZV combinaties naar Tsjechië. Een derde combinatie wordt momenteel opgebouwd. Het gaat hierbij om trekkers met opleggers met daar achter een middenas aanhangwagen.

Mandersloot rijdt met name met bloemen en planten naar landen als Polen en Tsjechië waardoor het totaalgewicht van 40 ton in Duitsland geen probleem is. Na Nederland en Duitsland is er nu ook de beperkte mogelijkheid om in Tsjechië met LZV combinaties te rijden. ,,Wij rijden vast op Tsjechië naar onze eigen vestiging in dat land en we mogen daar sinds kort met LZV combinaties rijden. Dat is overigens niet heel eenvoudig. De voertuigen moeten vanzelfsprekend een Duitse toelating hebben. Aanvullend moet er achterop een zwaailamp of flitsers gemonteerd zijn die werken met de alarmlichten. Deze flitsers kunnen ook apart bediend worden. Verder mag er alleen op vergunning gereden worden. Die vergunning geldt per combinatie en deze moet iedere drie maanden verlengd worden. Wij rijden met trucks op een Tsjechisch kenteken wat de procedure vereenvoudigt, en dat kan natuurlijk vanwege onze vestiging aldaar’’ aldus Operations Manager Henri Groothuis van de Mandersloot Group.

Een bijkomende complicatie voor de inzet van LZV combinaties in Tsjechië is dat er uitsluitend over vaste routes gereden kan worden. ,,Voor ons is dat geen probleem aangezien we grote volumes vervoeren naar ons eigen distributiecentrum. Per combinatie vervoeren we nu 68 Deense plantenkarren per combinatie’’.

De Tsjechische chauffeurs van Mandersloot worden in Nederland opgeleid voor het LZV certificaat waarna ze bij Schmitz Cargobull in Duitsland het daar verplichte document halen. Groothuis benadrukt het vakmanschap van de Tsjechische chauffeurs: ,,Vergis je niet, de rijopleiding in Tsjechië is minstens zo goed en zwaar als die in Nederland, en met de aanvullende opleidingen voor de LZV kunnen de Tsjechische charters waar we mee werken zich meten met de Nederlandse chauffeurs.

Na het pionieren in Tsjechië is de wens van Groothuis dat ook Polen de voordelen gaat inzien van het toelaten van LZV combinaties. ,,Daar lijkt het nog niet op maar we blijven de ontwikkelingen op de voet volgen vanuit onze vestiging aldaar. Onze volumes naar Polen zijn veel groter dan die naar Tsjechië en daardoor zouden we een belangrijke stap maken in de verdere verduurzaming van het transport'' aldus Dhr. Groothuis. 

Het bedrijf zet voor de internationale inzet trekkers met oplegger en middenas aanhangwagens in. Voor binnenlands werk heeft Mandersloot de beschikking over twee B-Double combinaties met een Draco link trailer met een Schmitz Cargobull opbouw. Ook de internationale combinaties zijn geleverd door Schmitz Cargobull.

DEEL HET