Lichtgewicht G.Magyar - Mercedes Actros RMO combinatie

Kenkhuis uit Wierden heeft met een nieuwe RMO combinatie een primeur in huis gehaald. De nieuwe combinatie voldoet met een laag eigen gewicht ruimschoots aan de door FrieslandCampina gestelde eisen.

De tanktrailer, een zogeheten Rijdende Melk Ontvangst, is voorzien van een elektrisch aangedreven Volume Melk Installatie (VMI), de eerste die in Lochem is geproduceerd. Voertuigen die rijden in opdracht van FrieslandCampina moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Zo mag een RMO-trailer inclusief lege VMI niet zwaarder zijn dan 8200 kilo en een truck niet zwaarder dan 7000 kilo. Voorwaarde is ook dat een VMI elektrisch moet worden aangedreven en een Q-Max ofwel pompcapaciteit van minimaal 1700 liter per minuut moet hebben. Het is de drie samenwerkende partijen gelukt om een wagen te leveren die ruimschoots aan deze eisen voldoet en dus het vervoer van 36 duizend liter melk over de weg mogelijk maakt. De installatie is overigens SGS en NMI gecertificeerd.

De drie partijen zijn Wensink Doetinchem, TTGNO Lochem en G.Magyar. De trailer wordt getrokken door een Mercedes-Benz Actros 2143, een unicum in het RMO-vervoer.

Voor vervoerder Kenkhuis is het soms behoorlijk manoeuvreren op een boerenerf en dus is een tanktrailer met meedraaiende assen een absolute must. Een trailer met stangenbesturing heeft de voorkeur vanwege de hoge stabiliteit en de lage storingsgevoeligheid. Een nadeel is dat zo'n systeem vaak relatief zwaar is maar G.Magyar is erin geslaagd een stangengestuurde oplegger te bouwen binnen de strikte gewichtsmarges. De oplegger weegt 8200 kilo. De Actros trekker weegt in de gekozen uitvoering 6800 kilo, en heeft een negen tons vooras. 

 

DEEL HET