Zelfdragende RMO-trailer met elektrische pomp

Op Transport Compleet in Hardenberg is een fraai staaltje Hollands vakmanschap te zien in de vorm van een zelfdragende tanktrailer bedoeld voor melkinzameling. Een initiatief van MCT, wat staat voor Milk Collecting Trailers, dat sinds 2016 actief is op de markt.

Eisen aan zulke trailers zijn dat ze een laag eigen gewicht moeten hebben en dat gestuurde assen gewenst zijn om op boerenerven te kunnen manoeuvreren. Het gewichtsprobleem kan voor een groot deel worden opgelost door zonder chassis te werken. “In Lichtenvoorde bouwen we de delen die dienst doen als onderstel en wat nodig is voor het stuursysteem. Daarna gaan die naar Spanje war ze onder de tank gebouwd worden. Deze tank wordt gebouwd bij Parcisa. Over de weg komt de trailer dan weer naar hier voor laatste details en afwerking”, legt Frans klein Tank uit, de initiatiefnemer van MCT.  

Elektrische pomp

Door deze techniek kan bij een standaard RMO-trailer het leeggewicht op 8200 kg worden gehouden. Maar MCT wilde meer. Er werd gekozen voor een elektrisch RMO-pompsysteem van Atop. Dat leidt natuurlijk tot aangename stilte wanneer de melk vanuit de tank bij de boer, in de trailer overgepompt wordt. De daarvoor gemonteerde accu’s, worden opgeladen door de voertuigmotor tijdens de rit.  

Zonnepanelen

Om de trailer nog duurzamer te maken, was er in Hardenberg een proef te zien waarbij een MCT-trailer is uitgerust met zonnepanelen. Met de energie daarvan wordt de leveringszekerheid van de elektrische installatie van truck en trailer nog betrouwbaarder, is de verwachting.

DEEL HET