Lichtgewicht combinatie voor intra- melktransport

TG Smilde zet sinds kort een trekker- opleggercombinatie in voor intra- melkvervoer met een eigen gewicht van slechts 13.920 kilo. De Scania trekker weegt slechts 7160 kilo terwijl de oplegger 6.760 kilo weegt.

De eis van FrieslandCampina voor dergelijke combinaties is een eigen gewicht van 14.200 kilo en daar blijft de nieuwe combinatie van TG Smilde ruim onder. De Hobur oplegger is voorzien van twee gedwongen gestuurde assen. De drie- asser is uitgevoerd met tien tons Valx assen die in wide- spread opstelling gemonteerd zijn. 

Kenmerkend voor de nieuwe melktrailer zijn de conische rvs “potten” tussen tank en assenstel waaraan de asstelframes zijn gemonteerd. Een chassis ontbreekt. De voorste as wordt d.m.v. een staalkabel vanuit de kingpen-sectie bestuurd, de achterste as d.m.v. een stang vanuit het draaistel van as 1. Het mangat is voorop geplaatst in plaats van aan de bovenzijde waardoor trap en loopbordes achterwege kunnen blijven.

Bovenop de tank zijn pneumatisch bediende be- en ontluchtingskleppen gemonteerd die gekoppeld zijn aan een pneumatisch bediende bodemafsluiter. Hierdoor is het onmogelijk om de tank te laden of te lossen bij gesloten beluchting en im- of explosie van de tank wordt voorkomen. Om eventuele volumeveranderingen door temperatuurverschillen op te vangen is een 6” vacuümventiel gemonteerd. 

De tank is door middel van twee slingerschotten verdeeld in drie afdelingen. Per afdeling zijn twee sproeibollen aanwezig die d.m.v. een pneumatisch bediende vlinderklep verbonden zijn met de centrale reinigingsleiding. Door deze constructie is het mogelijk om ieder compartiment afzonderlijk te reinigen, dit is bij sommige producten, zoals bijvoorbeeld room, gewenst. De RVS tank heeft een inhoud van 38.000 liter en is voorzien van een polyester buitenmantel. 

De lengte van de oplegger is 10.60 meter. Hij beschikt over aluminium velgen met 385/65 R 22.5 banden met een draagvermogen van 5 ton per band.

DEEL HET