Lichte trailercombinatie voor E.J. Bos Diervoeding

Vaste Volvo-klant klant E.J. Bos Diervoeding uit Ederveen schafte onlangs een nieuwe combinatie aan: een nieuwe Volvo FM met een bijpassende open bulkwagen, gebouwd door de Vlaamse constructeur Lambrecht.

De Volvo FM is helemaal voorbereid op de trailer die eraan gekoppeld wordt. Op de truck bevinden zich twee PTO’s (Power Take Off), compressorsystemen die gebruikmaken van de stroomafname van het voertuig zelf. De oliepomp, die nodig is voor de sleepketting en de sluis onder de trailer en de blower, wordt gebruikt om de lading de silo’s in te blazen. Verder is deze FM voorzien van een 420 pk dertien liter motor en weegt de trekker circa acht ton. De truck is geleverd door Harbers. 

Bijzondere trailer

De open bulkwagen die E.J. Bos liet opbouwen is custom-built en hiervan rijden er volgens betrokkenen tot nu toe vier soortgelijke exemplaren rond in Nederland. De trailer is uitgerust met oprolzeil en laadopening over de lengte van de trailer waardoor deze met de shovel geladen kan worden. Het lossen kan, anders dan met de kiepende bakwagens, door de schuiven onder de vakken te openen en het product met een sleepketting naar achteren te trekken. Daar zit een sluisblowerinstallatie die het product in de silo blaast. Hierdoor hoeft niet de hele tank op druk gezet te worden, maar alleen in de sluis.  Ook kan er desgewenst via een glijgoot razendsnel worden gelost in bijvoorbeeld een ontvangstput bij de fabriek of bij een klant. De schuiven maken het ten opzichte van de bakwagens en bulkkippers mogelijk om een onafhankelijke losvolgorde te volgen.

De trailer weegt leeg 9,5 ton en mag 32,5 ton laden.

“Dankzij het oprolzeil en de laadopening over de gehele lengte van de trailer kunnen veel soorten retourvrachten geladen worden. Hierdoor worden lege kilometers gereduceerd en dat zorgt voor een aanzienlijke besparing op transportkosten en de CO2-uitstoot per ton veevoer”, legt de logistiek manager van E.J Bos uit.

DEEL HET