Kraker Lang Fahrzeug trailer voor Duitsland

Kraker Trailer partner Trailer Tec GmbH heeft een extra lange oplegger afgeleverd. De oplegger is 14,915 meter lang, en dat is ruim 130 cm langer dan de standaard 13,60 meter lange oplegger. Dit kan doordat Duitsland dit type trailers toestaat als Lang Fahrzeug.

Door de extra lengte ontstaat er 10 kubieke meter meer inhoud, en dat is goed voor een besparing van ruim 3000 liter brandstof per jaar. Het extra volume zorgt namelijk op jaarbasis voor een besparing van ruim 9000 kilometer bij de zelfde vervoerprestatie. Alles bij elkaar zou dit een kostenbesparing van rond de 4000 Euro betekenen volgens TrailerTec. 

De oplegger weegt een kleine 800 kilo meer dan een standaard oplegger en deze is voorzien van een gestuurde laatste as. Verder is het asstel wat verder naar voren geplaatst, met de naloopas op een grotere afstand. Door deze configuratie is het BO Kraftkreis, de verplichte draaicirkel, geen probleem.

In Nederland worden dergelijke lange opleggers niet toegestaan binnen de LZV wetgeving. Met name de lage schoteldruk zou een probleem kunnen opleveren. Overigens staat Duitsland op zijn beurt weer geen dubbele middenas aanhangwagens toe binnen de LZV regeling. Uit dit alles kunnen we eigenlijk alleen maar de conclusie trekken dat de LZV op de Europese agenda moet om er een Europese standaard van te maken.

DEEL HET