Koeltransport Aalsmeer: Met Schmitz Cargobull LZV naar Duitsland

Koeltransport Aalsmeer zet drie nieuwe LZV combinaties in voor het vervoer van bloemen naar Duitsland. Het gaat om Scania bakwagens met Schmitz Cargobull carrosserieën, dolly's en koeltrailers, alles met Carrier transportkoeling.

“Vanwege de groei de afgelopen jaren heeft er een jaarlijkse uitbreiding van het wagenpark plaatsgevonden, zo zijn er in 2019 naast 3 LZV’s ook 14 extra trekkende eenheden aangeschaft. Koeltransport Aalsmeer beschikt dan ook over een jong en modern wagenpark. Met Scania hebben wij een jarenlange relatie, voor ons een belangrijke partner en adviseur met betrekking tot ons wagenpark,” aldus Noorderink.  

“Dit is voor ons weer een nieuwe stap”, aldus Operationeel Directeur David Mulder. “Nog los van het feit dat wij denken dat dit wijs is om bij te blijven met de ontwikkelingen is het ook heel leuk. Ik merk dat het heel veel energie geeft door het hele bedrijf en alle chauffeurs er zeker ook trots op zijn.”   

Maar natuurlijk is dat een prettige bijkomstigheid. “Wij doen dit in de eerste plaats om nog efficiënter te kunnen vervoeren. En hoewel alle Bundesländer in Duitsland nog niet even ver met hun wetgeving zijn, kunnen wij op dit moment toch al ca. 70 procent van onze bestemmingen met een Lang Zwaar Voertuig bereiken. Toch moeten wij om sommige trajecten nog puzzelen, maar wij krijgen hiermee steeds meer ervaring. En ook heeft een LZV in Duitsland een iets andere invulling dan bij ons. Lang wel, maar verder houdt het op bij gewoon 40 ton. Maar in de bloemen is dat nu net geen probleem al laden wij natuurlijk ook terug. Dan moeten we wel op het gewicht letten.”

De Scania bakwagens met een dolly en daarachter een 13.60m trailer zijn in staat 67 Deense karren of 52 pallets mee te nemen. “Tegen de 43 karren of 33 pallets van een gewone trekker/trailer zeg je natuurlijk direct: doen! Het reduceert de uitstoot en is efficiënt. Maar dit is voor ons een totaal nieuw project en je moet niet alleen naar de voertuigen, maar naar de hele logistieke keten kijken. Wat we willen leren is hoe dat gaat met het plannen, met situaties onderweg, met parkeren, met het manoeuvreren bij onze klanten op het terrein. Hoeveel uitval heb je door slecht weer enzovoort. Dat hoort er allemaal ook bij en dat is vooral leren en ervaren.”

Daarom ziet Mulder de drie LZV’s toch in eerste instantie als proef. “Dat wilden we wel serieus doen. Daarom hebben we er ook direct drie gekocht en daarvoor acht chauffeurs laten opleiden.

Anders dan in Nederland geldt in Duitsland een maximaal toegestaan gewicht van 40 ton. De nieuwe combinaties van Koeltransport Aalsmeer wegen zelf 24.600 kg. De motorwagen weegt 13.500 kg, de dolly met draaikrans 2.600 kg en de oplegger met Vector 1550 koelmachine 8.800 kg. Dit is dus zonder laadkleppen. Het totale netto laadvermogen in Duitsland is daarmee slechts 15,4 ton. Voor het vervoer van bloemen en planten biedt dat echter voldoende perspectief volgens Koeltransport Aalsmeer.

DEEL HET