ING verwacht afname trailerverkopen

De nieuwe assetvisie van ING Bank aangaande de Nederlandse truck- en trailermarkt laat zien dat het Nederlandse trailerpark de afgelopen tien jaar met bijna een kwart is gegroeid. Het aantal zware aanhangwagens nam juist af.

In Nederland rijden nu zo'n 164.000 trailers rond. Tien jaar geleden, tijdens de crisis, waren dit er 133.800, volgens ING. Het aantal zware aanhangers daalde de afgelopen tien jaar van 22.600 tot 20.900. Volgens de bank wordt er door de groeiende vervoersvraag en overaanbod op de  tweedehandsmarkt, resulterend in lagere prijzen, weinig ingeruild. Dit blijft naar verwachting ook in 2019 zo. Veel bedrijven kiezen daarmee voor de flexibiliteit van een grotere vloot. Het park telt begin 2019 18% meer trailers dan tien jaar terug. Bij opleggers is de groei zelfs 23%. Dit is meer dan de groei van de vervoersvraag, wat aangeeft dat de keurings-, verzekerings- en fiscale voordelen van registratie in Nederland nog altijd belangrijk zijn voor grote fleetowners zoals bijvoorbeeld DSV of Vos logistics. Door het aanhouden van oudere eenheden bleef de gemiddelde leeftijd van het opleggerpark stabiel op zo’n 8,5 jaar.

Record

De Nederlandse trailerverkoop bereikte volgens ING met de hoogconjunctuur in 2018 een nieuw record op 15.800 (+1%). Het huidige registratieniveau ligt ver boven het 10-jarig gemiddelde van zo’n 11.500. Maar liefst ruim vier van de tien nieuwe trailers waren in 2018 per saldo bestemd voor uitbreiding. 45% van de nieuwe aanschaf bestond uit schuifzeil opleggers (wat stabiel bleef). De opmars van de koeltrailer (15% van het park) lijkt voorlopig voorbij.

Gevulde orderboeken zorgen ervoor dat de economische vertraging in 2019 nog niet leidt tot een sterke terugval van de afzet (-2%). In 2020 doet de afzet naar verwachting een grotere stap terug naar 12.750 (-18%), wat overigens nog altijd bovengemiddeld is. Een neerwaarts risico hierbij is dat bedrijven vervanging door de zwakke tweedehands prijzen gaan uitstellen.

Kässbohrer

Marktleiders Krone (1) en Schmitz (2) wonnen in 2018 samen licht aan marktaandeel, waarbij Schmitz licht terugwint op 23%. Nederlandse trailermerken als Pacton, D-TEC en Broshuis houden hun bescheiden Nederlandse marktaandeel in aantallen. Duurdere specialistische trailers worden anders dan enkele jaren geleden ook ruim aangeschaft. Kässbohrer is met een marktaandeel van 5,7% nu het derde trailermerk van Nederland en heeft Kögel ingehaald. Moederorganisatie Tirsan groep heeft inclusief dochter Kässbohrer over 2018 een marktaandeel van 7% (2017: 3%). Tirsan start na het faillissement ook de Nederlandse trailerfabrikant van Eck door, waarmee het gecombineerde marktaandeel richting de 8% gaat.

 

DEEL HET