ING rapport: Trailermarkt stabiel

Na de opleving van de trailermarkt in 2014, verwacht ING dat de markt het volume vasthoudt. Door gestage veroudering en herstart van investeringsprogramma’s door verhuurders en grote fleetowners is de verwachting dat 2015 ook een behoorlijk goed trailerjaar zal worden waarbij de afzet met 10.750 eenheden (nagenoeg)op peil blijft. Dit blijkt uit de jaarlijkse assetvisie van ING, waaraan de redactie van Trailertotaal medewerking verleent.

Opvallend is bijvoorbeeld dat de dikke order onlangs van DSV aan Schmitz, groot 3.000 trailers, voor een deel via Nederland geleverd gaat worden.

Transporteurs hebben iets meer ruimte gekregen voor vervanging en verhuurders gaan naar verwachting door met investeren, al zijn de meest urgente investeringen het afgelopen jaar gedaan, zegt het rapport.

Het aandeel van verhuurders in de afzet van nieuwe trailers stijgt. Vorig jaar zijn de investeringen van verhuurders weer opgevoerd en door de behoefte aan flexibiliteit groeit de inhuur van voertuigen. Inmiddels is het aandeel van verhuurders in de totale verkoop van de grote Duitse merken opgelopen tot naar schatting zo’n 60%. In Nederland zijn grotere verhurende partijen: THT, ATL en TIP. Het aandeel van verhuurders in de totale Nederlandse trailerafzet is bij benadering 20%-25%.

DEEL HET