Heavy duty opritten voor Nooteboom Manoovr

Nooteboom komt met nieuwe varianten van de Manoovr generatie. De nieuwste uitbreiding hierin zijn de 4-, 5-, en 6-assige uitschuifbare Manoovr semidiepladers met gieksleuf speciaal voor het vervoer van o.a. grondverzet- en bouwmachines.

Om deze zware machines, tot wel 80 ton, op de laadvloer te kunnen laden, heeft Nooteboom hiervoor speciale ‘Heavy Duty’ opritten ontwikkeld. Deze opritten zijn elk afzonderlijk geschikt voor 20 ton wieldruk. Het technisch laadvermogen van een 6-assige uitschuifbare Manoovr semidieplader, type MPL-97-06(VU), bedraagt 75,5 ton. Met de toepassing van deze nieuwste opritten kan het laadvermogen optimaal worden benut, zegt Nooteboom.  De speciale vorm van het einde van de opritten biedt een hellingshoek van slechts 10 graden, waardoor het op- en afrijden van lading wordt vergemakkelijkt. 

80 tons opritten

Het wettelijk laadvermogen van de 6-assige uitschuifbare Manoovr semidieplader met gieksleuf  verschilt per land. In Nederland bedraagt dit 75,5 ton bij 80 km/u op kenteken. In Duitsland is dit met een § 70 StVZO ontheffing twee ton lager, vanwege de beperking tot 35 ton voor een 4-assige trekker in Duitsland. Dus slechts 23 ton koppeldruk in plaats van 25 ton. In Frankrijk is dit met een Categorie 3 ontheffing, net als in Nederland, ook 75,5 ton.

Om machines tot 80 ton veilig en efficiënt op de Manoovr semidieplader te laden, ontwikkelde Nooteboom deze Heavy Duty opritten. Om dergelijke zware machines te laden en te vervoeren, is naast de opritten ook de achterzijde van de Manoovr extra sterk uitgevoerd. Zowel links als rechts van de gieksleuf mag de vloer met 30 ton belast worden, dus totaal 60 ton. Dit op een oppervlakte van slechts 30 x 30 centimeter! Onder de achterzijde van de oplegger kunnen Heavy Duty hydraulische steunpoten worden gemonteerd, eveneens elk met een draagkracht van 30 ton, dus 60 ton totaal.

Een voorbeeld

Een voorbeeld met enkele types uit het omvangrijke leveringsprogramma van Caterpillar die uitstekend met de Manoovr semidieplader met gieksleuf kunnen worden vervoerd. Een vergelijk tussen de types 336F, 352F en de zware 374F. Tot enkele jaren geleden was de 39 ton zware 336F een gewone lading voor een semidieplader. Deze machine is tot het dak van de cabine 3,16 meter hoog. Daarmee bleef de totale hoogte onder 4,20 meter. Met een gewicht van 51 ton is de 352F een slag zwaarder. Omdat dit type tot het cabinedak 3,37 meter hoog is, lukt het met een oudere semidieplader al niet meer om binnen de toegestane hoogte van 4,25 meter te blijven. Dankzij de lage laadvloer, kan de Manoovr semidieplader deze Caterpillar moeiteloos vervoeren. Ook met de breedste rupsen blijft deze machine binnen de 3,50 meter. Uitermate geschikt dus voor een ‘gewone’ 100-tons jaarontheffing. Maar een Manoovr kan nog veel zwaardere machines laden, zdegt Nooteboom. De Caterpiller 374F is een machtige machine met een gewicht van 73 ton. De 6-assige Manoovr kan, dankzij de brede gieksleuf, ook deze machine laden en vervoeren waar voorheen een 4-assige pendelasdieplader met 2-assige Interdolly noodzakelijk was. Uit dit voorbeeld blijkt de enorme vooruitgang, aldus Nooteboom.

DEEL HET